Επί 12 ώρες απολογούταν ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γιώργου Ευαγγέλου, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Η μαραθώνια απολογία του για τη κατηγορία του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος θα συνεχιστεί νωρίς το πρωί της Τρίτης, μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου και με το πέρας της, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή τους ή όχι.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου απαντούσε συνεχώς σε ερωτήσεις για την υπόθεση της αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8εκ. Ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με μαύρες πληρωμές του πρώην υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον πρώην υπουργό για τη σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών, που φέρει τον αριθμό Ο10Β/03 και υπογράφηκε στις 6.2.2003, και η οποία κατά το κατηγορητήριο, υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τον Σκάι, τη θέση αυτή αρνείται ο πρώην υπουργός και προς τούτο προσκόμισε – κατά τις ίδιες πληροφορίες- σειρά εγγράφων και επιχειρημάτων, για το ότι η σύμβαση ήταν σύννομη και επιπλέον επικερδής για το δημόσιο, με την παράθεση πολλών παραμέτρων, και υποστηρίζοντας πρωτίστως ότι αν δεν είχε γίνει η σύμβαση και είχε ακυρωθεί,τότε ο ίδιος θα ήταν υπόλογος για σοβαρά αδικήματα και θα είχε προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου.

Κατά το κατηγορητήριο η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Για την εν λόγω σύμβαση, ο πρώην υπουργός προσκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επιχειρημάτων προς αντίκρουση του βαρύτατου κατηγορητηρίου, το οποίο αποτελεί τόμο που ξεπερνά τις 650 σελίδες και σειρά εγγράφων προς επίρωση των ισχυρισμών του.