«Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ) είναι το νέο κόμμα , που ιδρύθηκε την Κυριακή  στην Κύπρο και υπόσχεται ότι θα κάνει μια «νέα αρχή» στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Την ηγεσία της ΔΗΠΑ αναλαμβάνει ο Μάριος Καρογιάν, τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος πριν περίπου ένα χρόνο με άλλα στελέχη αποβλήθηκε από το κόμμα, λόγω διαφωνιών με χειρισμούς του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου. «Δημοκρατική Παράταξη» ήταν το όνομα του κόμματος, που δημιούργησε το 1976 ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού και αργότερα μετονομάστηκε σε «Δημοκρατικό Κόμμα» (ΔΗΚΟ).

Στην ομιλία του ο Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως στόχος της ΔΗΠΑ «είναι να γυρίσει σελίδα στην πολιτική παρακμή». Έκανε επίσης λόγο και για κρίση που υπάρχει στο θεσμικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία.

Ο κ. Καρογιάν τόνισε πως ζητούμενο είναι να κερδηθεί η μάχη για ανανέωση, ενώ εξήγησε πως ηγείται ως «πρώτος, μεταξύ ίσων».

Σε αναφορά του για το Κυπριακό, είπε, ότι διλλήματα του τύπου «λύση δύο κρατών» για εμάς δεν υπάρχουν. «Δεν πρόκειται να υποταχθούμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας, γκρεμίζοντας κάθε πιθανότητα και ελπίδα επανένωσης της πατρίδας μας. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε ατέρμονες και ανεδαφικές συζητήσεις, που στο τέλος της ημέρας θα είναι αυτοκαταστροφικές για εμάς, αφού σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, με ευθύνη, όπως πάντοτε της Τουρκίας, αυτό που θα παραμείνει θα είναι το κεκτημένο της συζήτησης δύο κρατών», συμπλήρωσε.