Μέχρι την ώρα του υπουργικού συμβουλίου δεν περίμενε μία παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποστηρίζοντας ότι και στο υπουργικό «δεν ακούστηκαν τρομερά βαριά πράγματα, ή κάτι εκτός ελέγχου».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης στο «Κόκκινο»«υπήρξε μία προσωπική αντιπαράθεση, σε λάθος χρόνο και λάθος χώρο», και εκτίμησε ότι «μετατίθεται μία αντίθεση, από το πολιτικό σε ζητήματα με έντονο χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης».

Επίσης, ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε «πολύ επιφανειακή ανάγνωση» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου περί «ομηρείας Τσίπρα» από τον Π. Καμμένο, δηλώνοντας: «Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε μία παραίτηση και έκανε μία πολιτική κίνηση που δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό ερωτηματικό για την κυβέρνηση στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και του προσανατολισμού που έχει ... Εάν ο πρωθυπουργός ήταν όμηρος οποιουδήποτε δεν θα έκανε την κίνηση της ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών».

Επανέλαβε ότι «όλες οι προσωπικές στρατηγικές (κάτι που απευθύνεται σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, όχι κατά βάση στον υπουργό Εξωτερικών) δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση. Υπάρχει πλάνο και προγραμματισμός, προσδιορίζουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο, νομοθετούμε ό,τι πρέπει και ό,τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένουμε αταλάντευτοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει πιο πολιτική απάντηση και το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ αυτής της γραμμής ως επίσημης κυβερνητικής γραμμής, πάνω στην οποία θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες διαφωνίες».

Για το κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις είναι οιωνός κυβερνητικής κρίσης όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για επικύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει διαφωνία ορισμένων -αν και δεν ξέρω πόσο, πραγματικά πρέπει να το δούμε- από τα συμμαχικά σχήματα, κυρίως από τους ΑΝΕΛ. Αυτό θα το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα όταν έρθει η ώρα, δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, υπάρχει σαφής δέσμευση και δήλωση». «Ταυτόχρονα», συνέχισε ο κ Βερναρδάκης, «αποσαφηνίστηκε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την εφαρμογή της ».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε ότι «προσωπικές αντιπαραθέσεις μπορούν και είναι θεμιτό να υπάρχουν ... Όταν όμως λαμβάνουν διαστάσεις που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, είναι προφανές ότι όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να "κατέβει από το τρένο". Είναι θεμιτή, δημοκρατική, ανεκτή αυτή η επιλογή, δεν είναι ανεκτή η υπονόμευση της κυβέρνησης τη στιγμή που υπάρχει διαβεβαιωμένη κυβερνητική πολιτική».

Τέλος, απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο περί πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγούσαν σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα ... Ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένας πολύ πετυχημένος υπουργός Εξωτερικών, αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Το λάθος που έκανε είναι ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται με τεράστιο δικό του μερίδιο συμβολής, διαλέγει να παραιτηθεί προβάλλοντας στοιχεία περισσότερο προσωπικής ευθιξίας. Φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά έντιμος, τόσο ώστε να μπορεί για ένα προσωπικό θέμα ή αντιπαράθεση να φτάνει στο όριο μίας παραίτησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκεφτόμαστε συλλογικά στην Αριστερά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από