Δεν είναι εύκολο να κρατάς τα πιτσιρίκια απασχολημένα για πολλή ώρα όταν  αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, το Σαββατοκύριακο, μετά το σχολείο, μια βροχερή μέρα ή στις διακοπές.  Κι όμως υπάρχουν πέρα από τον υπολογιστή και την τηλεόραση, δραστηριότητες και παιχνίδια μέσω των οποίων τα παιδιά θα διασκεδάσουν και συγχρόνως θα αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους. Έχουμε και λέμε:

Καλό είναι τα παιδιά να μάθουν μερικά πράγματα για τη μαγειρική. Κοσκίνισμα, ζύμωμα, πλάσιμο θα τους διασκεδάσουν. Τοστάκια, κέικ, μπισκότα, πίτσα, τους αρέσουν, οπότε επιστράτευσε συνταγές και κάνε τις παρασκευές μαζί τους.

Αν ξέρεις να χορεύεις μπορείς να βάλεις τη μουσική που τους αρέσει και να τους μάθεις τα βήματα κάποιου χορού, αλλά και βασικές κινήσεις, που θα τις χρησιμοποιήσουν σε κάποιο πάρτι. Η εξάσκηση μαζί τους, που μπορεί να επαναληφθεί, θα σας κάνει να διασκεδάσετε και τους δυο.

Θυμήσου τις χειροτεχνίες που έφτιαχνες εσύ όντας παιδί, και μάθε του, πώς να κάνει χάρτινα αεροπλανάκια ή καραβάκια, ευχετήριες κάρτες, αλλά και μικρά δώρα, όπως κουτάκια για  κοσμήματα, κηροπήγια κ.ο.κ.

Μπορείτε να παίξετε και παιχνίδια όπως το κυνήγι θησαυρού. Κρύψε διάφορα αντικείμενα σε ολόκληρο το σπίτι. Φτιάξε μια λίστα με όσα έκρυψες και δώσε το σήμα για να αρχίσει το κυνήγι... Μπορείτε να παίξετε και παντομίμα και κρυφτό, αλλά και παιχνίδια τύπου ακούνητα αμίλητα στρταιωτάκια.

Φτιάξε ένα αυτοσχέδιο σκηνικό και παίξτε κουκλοθέατρο, καραγκιόζη, γιατί όχι και μια σύντομη θεατρική παράσταση. Μάθε του να παίζει γιογιό ή απλά ταχυδακτυλουργικά κόλπα π.χ. πως να εξαφανίζει και να επανεμφανίζει σε άλλο σημείο ένα νόμισμα.

Ακόμη μπορείτε να πραγματοποιήσετε μαζί επιστημονικά πειράματα, φτιάχνοντας για παράδειγμα ένα ηφαίστειο από πεπιεσμένο χαρτί, το οποίο θα το κάνετε να εκραγεί με ένα μίγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι.

Τέλος μπορείτε να παίξετε πινγκ-πονγκ ή να κάνετε σουηδική γυμναστική αλλά και εξάσκηση σε κάποιες κινήσεις πολεμικών τεχνών. Ετσι ή αλλιώς φρόντισε να απολαύσεις τον χρόνο που μοιράζεσαι με το παιδί σου.