«Σβήνουν και γράφουν» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να βρουν τρόπο να αυξήσουν τον προϋπολογισμό με στόχο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκίνησε την Δευτέρα, φτάνει το 1,14 ευρώ το λίτρο για την Αττική και κλιμακώνεται μέχρι και το 1,25 ευρώ τα λίτρο στη νησιωτική Ελλάδα. Η έκρηξη της τιμής κατά 22% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι φόροι.

Μπορεί, λοιπόν, να ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης , πλην όμως τα νοικοκυριά παρακολουθούν «παγωμένα» και από… μακριά τις υψηλές του τιμές. Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι, ενώ συνήθως οι παραγγελίες άρχιζαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, φέτος σχεδόν κανείς δεν παρήγγειλε πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι περισσότερες οικογένειες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν με χαμηλό κόστος (ξυλόσομπες, κλιματιστικά κτλ), αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος αναμένεται σε Αττική – Θεσσαλονίκη να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Η σύσκεψη

Το επίδομα θέρμανσης βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Οι δικαιούχοι

Σημειώνεται πως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Ο διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, ισχύσει και φέτος και σε κάθε μία από αυτές θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.