Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου, για τον όρο «λαθρομετανάστης» που προάγει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου σχετικά με τον όρο «λαθρομετανάστες». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «το αιτιολογικό της απόφασης αποπνέει καντάρια ρατσισμού, αφού θέτει στην ίδια κατηγορία τους ανθρώπους, που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις οικονομικές και πολεμικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στις πατρίδες τους, με τα τσιγάρα και τα ρολόγια!».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΝΔ, του βουλευτή Αθανασίου και της ΝΟΔΕ του νησιού που με τις ακραίες θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν δίνουν άλλοθι σε τέτοιου αποφάσεις».

Αντιδράσεις από τις παρατάξεις που μειοψήφησαν

Την έντονη αντίθεση τους δείχνουν στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ και οι τρεις αριστερές παρατάξεις που μειοψήφησαν και οι οποίες εξέδωσαν σήμερα σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την «Αυτόνομη παρέμβαση», «»Λαθραίες» είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και τον διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική, εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση και να απομονώσουμε όσους εκφράζουν και αναπαράγουν αυτές τις απόψεις και οι οποίοι δεν θα ‘πρεπε να έχουν θέση στο σωματείο».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» αναφέρει πως «το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ πλούσιο στο να περιγράφει με ακρίβεια πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, όπως υπάρχουν οι λέξεις «φασίστας», «ρατσιστής», «μισάνθρωπος», υπάρχουν και οι λέξεις «άνθρωπος’, «αλληλεγγύη», «αγώνας», ‘συλλογική διεκδίκηση». Καλούμε τους συναδέλφους να μάθουν στους μαθητές μας αυτές τις λέξεις που αρμόζουν στο επάγγελμά μας και στην ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος και του κλάδου μας στην Ελλάδα».

Τέλος η παράταξη των εκπαιδευτικών «Αγωνιστική Παρέμβαση» ανέφερε σχετικά: «Κείμενα σαν αυτά της ΔΑΚΕ Λέσβου προωθούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μέσα στα σχολεία. Ποιοι εκπαιδευτικοί θα διδάξουν τα παιδιά των μεταναστών, όταν το ίδιο τους το σωματείο προάγει έναν όρο υβριστικό; Και αντί να αμβλύνει τις όποιες αναστολές τους τις τροφοδοτεί; Πώς θα μάθουν οι μαθητές να φέρονται με εκτίμηση στους αλλοδαπούς συμμαθητές τους όταν οι ίδιοι οι καθηγητές τους, μέσω του σωματείου τους, τους αποκαλούν «λαθραίους»;».

Επίσης η παράταξη ασκεί κριτική στην τακτική της ΔΑΚΕ: «Θεωρούμε ότι η ΔΑΚΕ, με τον συγκεκριμένο τρόπο, ξεδιπλώνει την ακροδεξιά ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οφείλει ως συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών. Καθ’ όλη τη διετία της απόλυτης πλειοψηφίας της, με όλες τις αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει, αποτελεί, συστηματικά και συνειδητά, «πλυντήριο» ακροδεξιών απόψεων. Από τα εθνικοπατριωτικά ψηφίσματα για τους «δύο στρατιωτικούς της Αδριανούπολης» και της «προδοσίας του Μακεδονικού» έως την αντικαταστατική προσπάθεια «ξεπλύματος» εθνικοσοσιαλιστή, πρώην διευθυντή, και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα άλλου μέλους της ΔΑΚΕ».

Επιμένει η ΕΛΜΕ Λέσβου

Επιμένει η προσκείμενη στη ΔΑΚΕ πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου στην απόφαση της να προκρίνει τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Σήμερα μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση της συνεδρίασης της 17ης Οκτωβρίου την οποία δεν είχε δημοσιοποιήσει επίσημα αν και κυκλοφορούσε μεταξύ μελών του σωματείου.

Σε αυτήν αναφέρεται:

«Μετά την εισαγγελική έκκληση για την μη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και μετά από τις διάφορες λεκτικές αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας (συνήθως κατά την υλοποίηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων), το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου κρίνει απαραίτητο να δοθούν οι παρακάτω διευκρινήσεις:

-Η εισαγγελική έκκληση δεν είναι νόμος του Ελληνικού κράτους, ούτε απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου. Είναι μια παράκληση μη δεσμευτική και τίποτα παραπάνω.

-Δεν τεκμηριώνεται τίποτα ρατσιστικό και ξενοφοβικό στον όρο «λαθρομετανάστης», απ’ όλους αυτούς που το ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει επίσημα η χώρα μας, ο όρος «πρόσφυγας» νοείται μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής και εφ’ όσον του χορηγηθεί άσυλο. Έτσι για την Αλγερία π.χ. πρώτη χώρα υποδοχής είναι το Μαρόκο, η Λιβύη κλπ. Ειδικά για τη Συρία μπορεί να μη θεωρηθεί πρώτη χώρα υποδοχής η Τουρκία αφού έχει κυρώσει τη σύμβαση του ‘51 και το πρωτόκολλο που την ακολουθεί με επιφύλαξη.

Μετανάστης ονομάζεται αυτός που έχει φύγει από τη χώρα του με τη θέλησή του, έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και έχει στην κατοχή του όλα τα νόμιμα έγγραφα.

Ο παράτυπος μετανάστης υπολείπεται του κανονικού μετανάστη σε κάποιες τυπικές λεπτομέρειες (π.χ. έχει γίνει η έγκριση αλλά όχι η έκδοση κάποιου εγγράφου).

Κάθε άλλος που περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες καλείται «παράνομος μετανάστης», έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρο «λαθρομετανάστης». Το συνθετικό «λαθρο» χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι χρησιμοποιούμε τους όρους «λαθρεπιβάτης», «λαθροκυνηγός», «λαθρεμπόριο» κλπ.»

Παράλληλα, μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κατσαβέλλης, μέλος της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατσαβέλλης «τέτοιοι όροι δε χωρούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποστηρίζουμε τη θέση όλα τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και μάλιστα στα πρωινά τμήματα».