Ματιά στις σύγχρονες τάσεις μόδας στον ισλαμικό κόσμο φιλοξενεί το de Young Museum στο Σαν Φρανσίσκο, από βραδινά πολυτελή ενδύματα έως τα αμφιλεγόμενα Nike χιτζάμπ και μπουρκίνι.

Στην έκθεση, που διοργανώνεται από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο (FAMSF), παρουσιάζονται 80 σχέδια γυναικείων ενδυμάτων και ανσάμπλ, που καλύπτουν από υψηλή μόδα έως καθημερινό ή/και σπορ ντύσιμο.

«Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καθόλου μόδα στις γυναίκες των μουσουλμανικών χωρών, αλλά το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, με μοντέρνες, ζωντανές και εξαιρετικές σκηνές μόδας, ιδιαίτερα σε πολλές χώρες όπου οι μουσουλμάνοι είναι η πλειονότητα» τόνισε ο Μαξ Χολέιν, πρώην διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος στο FAMSF. «Αυτή η έκθεση ξεχωρίζει στην μακρά παράδοσή μας εξαίρετων εκθέσεων, και θα ρίξει φως σε ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές κατανοήσεις και παρεξηγήσεις» πρόσθεσε.

Μεταξύ των εκθεμάτων φιγουράρει το «Nike Pro Hijab», το οποίο η εταιρεία αθλητικών λανσάρισε, την άνοιξη του 2017, σε συνεργασία με κορυφαίες μουσουλμάνες αθλήτριες όπως την αρσιβαρίστρια Άμνα αλ Χαντάντ ή τη χορεύτρια επί πάγου Ζάχρα Λάρι (και οι δύο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Εκτίθεται, παράλληλα, και το μαγιό «μπουρκίνι» (από το «μπούρκα» και το «μπικίνι»), που δίχασε την κοινή γνώμη όταν, το 2016, απαγορεύτηκε στις παραλίες της Γαλλίας.

«Η μόδα είναι στις καλύτερες στιγμές της όταν και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και αντικατοπτρίζει τα κοινωνικά και πολιτικά υπόγεια ρεύματά της» εξήγησε η επιμελήτρια της έκθεσης, Τζιλ

Ντ’Αλεσάντρο.

Η έκθεση «Contemporary Islamic Fashions» στο de Young Museum εγκαινιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου του 2019 ενώ επόμενο σταθμό της θα αποτελέσει, το Museum Angewandte Kunst στην Φρανκφούρτη.