Στη Βαρκελώνη βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Υπουργική Σύνοδο του Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Η Ένωση για τη Μεσόγειο είναι ένα μοναδικό θεσμικό σχήμα Eυρω-μεσογειακής συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν τα 28 κράτη/ μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Υ.Ε.Δ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης), καθώς και χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα σχήμα που υποστηρίζει ένθερμα η Ελλάδα από της ιδρύσεώς του, πριν δέκα χρόνια, ως πλατφόρμας διαλόγου και συνεργασίας στη βάση μίας θετικής ατζέντας.

Στις εργασίες της 3ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕγΜ που θα διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα με θέμα «10η επέτειος της ΕγΜ: Οικοδομώντας μαζί το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας» θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αιμάν Σαφάντι, με οικοδεσπότη του Φόρουμ τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα της ΕγΜ, Ν. Κάμελ, ενώ θα συμμετάσχει και ο επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιόχανες Χαν.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του.