Eντεκα νέα προγράμματα  για 88.500 ανέργους ανακοίνωσε  την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα που η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του συστήματος ‘Εργάνη’η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί –μετά το 2014- να διευρύνεται ανησυχητικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης –στις νέες προσλήψεις- το μήνα Αύγουστο του 2018 εκτοξεύτηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%.

Στο μεταξύ τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας παρουσίασε  χτες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προαναγγέλλοντας έντεκα νέα προγράμματα που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από το υπουργείο Εργασίας,  τα νέα αυτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες και η έναρξή τους αναμένεται μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2019. Ο πρώτος άξονας σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, θα αφορά τους μακροχρόνια ανέργους και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που στοχεύουν, στον «σκληρό πυρήνα» της ανεργίας με διάρκεια πλέον όχι 5 αλλά 8 μήνες και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο δεύτερος άξονας έχει στόχο την πρόσληψη ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και ο τρίτος, αφορά προγράμματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση ανέργων

Τα προγράμματα εχουν ως εξης:

1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

● Ωφελούμενοι:5.500
● Προϋπολογισμός: 90.000.000€
● Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018
● Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
a. την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο,
b. τη θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και
c. την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.
● Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες.
● Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:
--. για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ
-- για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ
--. για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

2. Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29

● Ωφελούμενοι: 3.000
● Προγραμματισμός: Τέλη 2018
● Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.
● Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

3. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλική οικονομία

● Ωφελούμενοι: 10.000
● Προγραμματισμός: Αρχές 2019
● Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
● Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.
● Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας - γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

4. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής

● Ωφελούμενοι: 3.000
● Προγραμματισμός: τέλη 2018
● Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.
● Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.
● Ενδεικτικές ειδικότητες:
- διαχείριση κοινωνικών δικτύων,
- marketing πολιτιστικών οργανισμών,
- διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,
- συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,
- αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

5. Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας

● Ωφελούμενοι: 10.000
● Προϋπολογισμός: 112.000.000€
● Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018
● Σκοπός του προγράμματος θα είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.
● Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.
● Η επιδότηση θα είναι 12μηνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:
- έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ)
- έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ)
- έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ)

Ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ετοιμάζεται κοινό επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ του υπουργείου  και της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας στον χώρο του delivery. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι θα υπάρξει έλεγχος του υπουργείου Εργασίας στα προγράμματα κατάρτισης.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 24 ετών, θα προβλέπει ότι:

- θα επιδοτούνται οι εργατικές εισφορές κατά 100% και οι εργοδοτικές εισφορές κατά 50% το 2019
- θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή (σ.σ. επιδότηση του 100% όλων των εισφορών) το 2020.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από