Μπορεί η προαναγγελθείσα από αυστριακά ΜΜΕ άρση του μποϋκοτάζ του Ισραήλ απέναντι στην προερχόμενη από το συγκυβερνών στην Αυστρία -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ να μην έγινε, ωστόσο αναλυτές στην Βιέννη καταγράφουν ισραηλινά «συμφιλιωτικά μηνύματα», μετά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αυστριακό καγκελάριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να ευχαρίστησε τον καγκελάριο «για μία σειρά αποφάσεων και μέτρων που έλαβε τους τελευταίους μήνες η αυστριακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του καγκελάριου Κουρτς».

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ενημέρωσε τον συνομιλητή του για «τα βήματα της αυστριακής κυβέρνησης και της αυστριακής Βουλής», με τα οποία εκφράζουν «την εκτίμησή τους απέναντι στην εβραϊκή Κοινότητα και την υποστήριξή τους προς την εβραϊκή κληρονομιά, τη μνήμη στο Ολοκαύτωμα και τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «άριστες σχέσεις» με το Ισραήλ, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του καταπολεμά «κάθε μορφή αντισημιτισμού, τον υπάρχοντα και τον εισαγόμενο».

Μετά την ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου και εξαιτίας των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων αντισημιτικών συμπεριφορών στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, το Ισραήλ μποϋκοτάρει οποιαδήποτε επαφή με μέλη της αυστριακής κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει ότι σέβεται την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην έχει επαφές με το συγκυβερνών στην Αυστρία Κόμμα των Ελευθέρων, «ταυτόχρονα όμως πρέπει να δηλώσει ότι αυτή η αυστριακή κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αυστρία».

Κατά την άποψη του καγκελάριου, «το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στο θέμα αυτό τόσο σαφές, όσο ποτέ, και αυτό όχι μόνον σε σχέση με την ιστορική μας ευθύνη, για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το Ολοκαύτωμα, τον φόνο τόσων Εβραίων. Η κυβερνητική μας πολιτική είναι προπάντων πολύ σαφής, σε σχέση με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, και ελπίζω πολύ πως υπάρχει συνειδητοποίηση για αυτό», είχε αναφέρει.

Στο ερώτημα ως προς τις προβληματικές δηλώσεις (ΣΣ αντισημιτικές, ξενοφοβικές κ.ά.) στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν πολλές «προβληματικές» απόψεις, ωστόσο, όπως είπε, κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του.

Την απόφασή του, να «μποϋκοτάρει προς το παρόν» τους υπουργούς που προέρχονται από το Κόμμα των Ελευθέρων, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει επίσημα ακριβώς μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων, στις 18 Δεκεμβρίου 2017 .

Από το «μποϋκοτάρισμα» από πλευράς Ισραήλ δεν εξαιρείται και η νέα Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ (πρώην δημοσιογράφος και πρώην διπλωμάτης), η οποία εμφανίζεται μεν ως ανεξάρτητη, έχει όμως διοριστεί στην κυβέρνηση ως στέλεχος των Ελευθέρων.

Η ίδια, η οποία έχει ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί για αρκετά χρονικά διαστήματα σε Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Ισραήλ, σε πρόσφατο βιβλίο της, με τίτλο «Η δική μου Μέση Ανατολή», χαρακτηρίζει τον σιωνισμό «ιδεολογία αίματος και γης», ενώ έχει αρκετές φορές επισημάνει ότι θεωρεί τη μεσανατολική διένεξη ως θρησκευτικά και εθνικά υποκινούμενη.

Πρόσφατα, η Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης είχε ανακοινώσει την απόφασή της, να απέχει εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα, στις οποίες συμμετέχει το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης να εξακολουθήσει να μην διατηρεί επαφές με το συγκεκριμένο κόμμα.

Σημειώνεται, πως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, την περίοδο 2000-2006, το Ισραήλ είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία.

Εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια το Κόμμα των Ελευθέρων προβάλλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη.