Ενας τροπικός κυκλώνας είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος την ερχόμενη Παρασκευή και να επιφέρει δραματική αλλαγή του καιρού μέσα σε 12 ώρες, πάνω από τις περιοχές τις οποίες θα επηρεάσει. Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, προκαλεί ραγδαίες βροχοπτώσεις και ανέμους με ένταση ακόμη και 12 μποφόρ, παραλύοντας όχι μόνο κάθε θαλάσσια συγκοινωνία αλλά προκαλώντας και σημαντικές καταστροφές σε υποδομές, δρόμους, σπίτια. Ωστόσο, όπως έχει καταδειχτεί από έρευνες Ελλήνων επιστημόνων, αυτά τα φαινόμενα επισυμβαίνουν κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και δεν είναι σπάνια. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιπτώσεις έντονης και σφοδρής κακοκαιρίας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, αποδίδονται σε τροπικούς κυκλώνες, ο όγκος των οποίων μάλιστα στον ουρανό μπορεί να έχει διάμετρο ακόμη και 700 χιλιόμετρα.

Ενας τέτοιος κυκλώνας επισκέπτεται την χώρα ανά δύο ή τρία χρόνια. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επίσκεψης τροπικού κυκλώνα στην Ελλάδα ήταν εκείνη της 18ης Μαρτίου 1981 όπου ένα μετεωρολογικό φαινόμενο με χαρακτηριστικά ανάλογα με τους κυκλώνες που σχηματίζονται στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας έπληξε την Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ρεκόρ χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, προκαλώντας θυελλώδεις ανέμους και για πολλές ώρες ραγδαίες βροχοπτώσεις. Στις 22 Ιανουαρίου 2004, ένα αντίστοιχο φαινόμενο από τη Δυτική Μεσόγειο, έπληξε μέσα σε λίγες ώρες το Κεντρικό Αιγαίο, σαρώνοντας την Ικαρία με ανέμους έντασης 12 μποφόρ αναγκάζοντας τα πλοία να δέσουν στα λιμάνια και να ματαιωθούν πολλά αεροπορικά δρομολόγια.

Από τις μελέτες των ειδικών προκύπτει Οι έρευνες των ειδικών ότι χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να δημιουργηθούν αυτά τα φαινόμενα μέσα στην τροπόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος μέχρι 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.  Η θερμή θάλασσα  συμβάλλει στην έντονη θέρμανση των στρωμάτων του αέρα με τα οποία είναι σε επαφή και στον εμπλουτισμό τους σε υδρατμούς, προκαλώντας έντονες ανοδικές κινήσεις. Η ανερχόμενη αέρια μάζα αποκτά περιστροφική κίνηση και παίρνει σχήμα κυλίνδρου. Ο θερμός υγρός αέρας ψύχεται και δημιουργεί συμπαγή νεφικό σχηματισμό, ενώ ο άνεμος κινείται αριστερόστροφα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς να είναι εύκολο να προβλεφθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα, ο κυκλώνας με τα τροπικά χαρακτηριστικά προσεγγίζει την Ελλάδα, κυρίως από τα βορειοδυτικά ή και από τα δυτικά. Και όταν φθάνει στη χώρα μας, επιφέρει δραματική αλλαγή στον καιρό.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιστήμονες μελέτησαν διεξοδικά τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής πίεσης της Μεσογείου για μια περίοδο δεκαετιών και διαπίστωσαν ότι τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται με συχνότητα κατά μέσο όρο 5,5 περιπτώσεων τον χρόνο σε όλη τη Μεσόγειο. Οι περιπτώσεις αυτές ευνοούνται από την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου που λειτουργεί σαν θερμική δεξαμενή στη διάρκεια του χειμώνα, τους μεγάλους ορεινούς όγκους στη βόρεια ακτή της Μεσογείου, ενώ επηρεάζονται και από τη δυναμική των ανώτερων στρωμάτων. Ειδικότερα στην Ελλάδα, τροπικοί κυκλώνες  έχουν εμφανιστεί πάνω από 20 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Σε εννέα περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκαν στο Κεντρικό Αιγαίο.

 

Διαβάστε επίσης: Απαγορευτικό απόπλου : Μετ’ εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες