Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μετρήσεις ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με την εκτόξευση του σχετικού μπαλονιού.

Η ιδέα για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου στο νησί είχε ξεκινήσει πριν από 14 μήνες και ήδη λειτουργεί πιλοτικά, με προοπτικές μάλιστα να γίνει σύντομα «Υπερσταθμός», με βάση τα πρότυπα του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Οι δυσκολίες υπήρξαν πολλές, αλλά ξεπεράστηκαν, όπως αναφέρει το ΕΑΑ. Ο σταθμός μπήκε πλέον σε λειτουργία και προωθεί συστηματικά τις πολύτιμες παρατηρήσεις του στα διεθνή δίκτυα AERONET-NASA και PollyNET.

Το παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ θα ενισχυθεί σύντομα με περισσότερα επιστημονικά όργανα, με τη στήριξη της Cosmote, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Αττικής, του δήμου Κυθήρων-Αντικυθήρων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).