Την ανάγκη για «αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία» τόνισε στην ομιλία του στο Βελλίδειο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αξιολόγηση και νέα αντικείμενα διδασκαλίας που θα στηρίζονται στον προγραμματισμό είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της παιδείας.

«Η παιδεία είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε πως αφού «καταργήσουμε την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ», θα καθιερωθεί «η αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημιακών», ενώ ταυτόχρονα θα εξαρτάται από αυτή και μέρος της χρηματοδότησής της.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους φοιτητές που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να χτίσουν τη ζωή της, σημειώνοντας πως θα στοχεύσουν σε επενδύσεις σε εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, ούτως ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό.

Σχετικά με την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα ορίσουμε ελάχιστο όριο ώστε όσοι εισέρχονται σ’ αυτά να έχουν τα αναγκαία ελάχιστα προσόντα για να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν».

Για να γίνουν πράξεις οι «τολμηρές αλλάγές», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρίνισε πως δεν αρκεί η πολιτική βούληση, αλλά απαιτείται και η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.