O πρωθυπουργός κήρυξε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο με την ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες να μην μπορεί κανείς να προσδιορίσει. Ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήξερε αφήνοντας παράθυρο και για πρόωρες εκλογές αλλά και για να εξαντλήσει την τετραετία.

Υπάρχει και η τρίτη άποψη που λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει μέχρι το Μάιο, είτε γιατί το Μακεδονικό θα προκαλέσει εντάσεις είτε γιατί δεν συμφέρει να προηγηθούν οι ευρωεκλογές των εθνικών εκλογών.

Στο μεσοδιάστημα υπάρχουν πολλά γεγονότα και σταθμοί που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Και αυτό που θα επιχειρήσουν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης, από διαφορετική δημοσκοπική βάση, είναι είτε να διευρύνουν τη διαφορά είτε να ψαλιδίσουν την απόσταση και οι εκλογές να γίνουν ντέρμπι.

Εκλογολόγοι και δημοσκόποι τονίζουν ότι είναι σίγουρο πως θα έχουμε εκλογές πόλωσης που μπορεί να είναι και ακραία.

Επισημαίνουν επίσης ότι αυτό που θα κρίνει τις κάλπες είναι το συναίσθημα, το θυμικό.

«Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Και θα φανεί ακόμη περισσότερο η διαφορά μετά και την άνοδο του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Διαφορετικά συναισθήματα

Συγκρούονται διαφορετικά συναισθήματα. Από τη μια η ΝΔ θα θελήσει να ενισχύσει το κύμα της οργής και της απογοήτευσης που αισθάνεται η κοινωνία για την κυβέρνηση. Θα αναδείξει τα ψέματα του Τσίπρα, όπως π.χ. στην οικονομία, και θα υπερτονίζει τις αποτυχίες της, όπως στο Μάτι αλλά και στο Μακεδονικό που είναι μια… κατηγορία μόνο του.

Από την άλλη η επιλογή Τσίπρα είναι να ενισχύσει την αισιοδοξία ότι η χώρα τέλειωσε με τα μνημόνια, τέλειωσε με την κρίση. Επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικοί κύκλοι είναι οι μόνες δημοκρατικές δυνάμεις που μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη και να αναδείξει το δίπολο Αριστερά – Δεξιά, με τη δεύτερη να είναι για το Μαξίμου και… Ακροδεξιά.»

Αυτά τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, αυτά δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Τόσο αυτή που δημοσιεύτηκε από το Πρώτο Θέμα όσο και αυτές που έπονται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως δείχνουν οι απαντήσεις των πολιτών, η οργή για την καταστροφή στο Μάτι δεν έχει κοπάσει, κάτι που ξέρουν και στο Μαξίμου γι’ αυτό αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν για τις ευθύνες που δεν έχουν αναλάβει.

Θεωρούν μάλιστα ότι μικρότερη ζημιά κάνει το Μακεδονικό παρά οι 100 νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά. Το γεγονός ότι 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι έχει ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση για την τραγωδία ενώ είναι χαμηλότερο το ποσοστό (7 στους 10) που λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ενδεικτικό.

Απογοήτευση, είναι ένα ακόμη συναίσθημα στο οποίο «ποντάρει» η αντιπολίτευση. Η πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για 9 στους 10 απογοητευμένους πολίτες ενώ στο γκάλοπ της Marc το 82% θεωρεί ότι τα μνημόνια συνεχίζονται για την χώρα, παρά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, ενώ το 72% δεν πιστεύει στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Από την άλλη το σχέδιο της κυβέρνησης, το «όραμα» του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει το αρνητικό κλίμα ποντάροντας στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Γι’ αυτό και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για να βελτιωθεί η τσέπη και δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και ο υπέρ πάντων αγώνας θα δοθεί για να ανασταλεί το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις.

Κλείσιμο ψαλίδας ή τιμητική ήττα

Στην έρευνα της Marc φάνηκε μια συσπείρωση τριών μονάδων των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφετηρία αυτό το στοιχείο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι «το ματσάκι γυρίζει» και μπορεί να γίνει ντέρμπι. Ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να υπάρξει μια… διαχειρίσιμη ήττα με το βλέμμα στον Ιανουάριο του 2020 και τις Προεδρικές εκλογές. Και το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης να παίζει όλο και πιο δυνατά μιας και οι επόμενοι θα έχουν στα χέρια τους πολύ καυτές πατάτες.

Αυτό που μοιάζει με «παγίδα» για το Μαξίμου είναι η μακρά προεκλογική περίοδος. Από τη μια έχουν το χρόνο, λένε, να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγαλύτερης φθοράς, ακόμη και από ένα έκτακτο γεγονός. Αλλωστε, στις αρχές του καλοκαιριού η κυβέρνηση «κάλπαζε» προς τις φιέστες για τα μνημόνια, αλλά ήρθε η φωτιά στο Μάτι και προκάλεσε πολιτική ανατροπή.