Το Niva έχει συνδέσει το όνομα του με τις κακοτράχαλες διαδρομές, τις απεριόριστες αντοχές του στις εκτός δρόμου αποστάσεις και την προσιτή τιμή του, σε συνδυασμό με την απλή ποιότητα κατασκευής.

Όμως, αυτά φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα ανήκουν στο παρελθόν αφού η φίρμα από τη Ρωσία φαίνεται να επηρεάζεται πλήρως από τα σύγχρονα πρότυπα που έχει δημιουργήσει η νέα γενιά SUV και αυτό είναι ολοφάνερο από το νέο πρωτότυπο 4×4 Vision Concept της Lada που κάνει την επίσημη πρεμιέρα στην έκθεση της Μόσχας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό μοντέλο, που αν και κόνσεπτ, δίνει μια ισχυρή γεύση από το Niva της νέας γενίας. Είναι πιο κόμπακτ σε σχεδίαση, έχει περισσότερα στοιχεία εκμοντερνισμού – άλλωστε ο προκάτοχος του πλέον μόνο ως γραφικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στη σημερινή εποχή – ενώ έχει μήκος 4,2 μέτρα.

Στο νέο μοντέλο κερδίζουν τις εντυπώσεις οι ζάντες των 21 ιντσών, οι οποίες είναι μάλλον απίθανο να περάσουν, στο μοντέλο παραγωγής.

Νεανική και σύγχρονη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό του μοντέλου, στο οποίο διαφαίνονται τα συστήματα πολυμέσων, που μοιάζουν με τεχνολογική επανάσταση για την Lada, ενώ το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα χρώματα, όπως το πορτοκαλί, ώστε να τονίζουν και την νεανικότητα του μοντέλου, που αφήνει στο χρονοντούλαπο την απαρχαιωμένη τετράτροχη ιστορία του στα τετρακίνητα οχήματα.

Άγνωστα παραμένουν τα μοτέρ με τα οποία θα εξοπλίζεται, άλλωστε, προς το παρόν οι Ρώσοι παρουσιάζουν ένα κόνσεπτ μοντέλο, ενώ στο εγγύς μέλλον, πιθανόν να δούμε και την έκδοση παραγωγής, εφόσον υπάρχει απόφαση για να βγει στους δρόμους η επόμενη γενιά Lada.