Για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο» έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας Φύτρου, η οποία κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, η οποία όμως στρέφεται και σε βάρος πολιτικών προσώπων, του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και του πρώην υπουργού, Νίκου Τόσκα.

«Έχει μείνει μόνο η μάνα από την οικογένεια Φύτρου. Έχασε τα παιδιά και τον άνδρα της. Τι να συζητήσουμε; Είναι πράγματα που ξεπερνούν τη λογική, αυτή η καταστροφή συντελέστηκε με υπαιτιότητα ανθρώπων που νόμιζαν, που θεωρούσαν ότι είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις και τελικά αποδείχθηκαν οι απόλυτοι υπαίτιοι» είπε ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, μιλώντας στο Sputnik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κ. Σκουρλέτης και Τόσκας «ήταν επικεφαλής στο κέντρο συντονισμού του επιχειρησιακού μηχανισμού» και «διαβεβαίωναν τον πρωθυπουργό», ενώ «γνώριζαν τον κίνδυνο, τον επερχόμενο θάνατο και τον αποδέχθηκαν πιστεύοντας ότι δεν θα γίνει».

Η μήνυση στρέφεται ακόμα και κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και Κων/νο Τσουβάλα, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρεται, «όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς, αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν».

«Όλοι οι ανωτέρω αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε».

«Το «κατηγορώ» κατά των πολιτικών αφορά ότι δεν διάνοιξαν δρόμους, δεν προετοιμάστηκαν για την θερινή περίοδο, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί, δεν υπήρχαν υδροφόρες, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους και εν τέλει δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από όλα όσα ο νόμος ορίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα και η αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες των κρατικών δομών, είχαν ενημέρωση και γνώση: ότι ο τομέας πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε», όπως αναφέρεται.