Στην Ελλάδα επέστρεψαν μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και πολλές προσπάθειες αποφυλάκισης, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης. Οι δύο στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα ξημερώματα Δεκαπενταύγουστου δίνοντας συγκίνηση στις οικογένειές τους που πέρασαν το δικό τους «Γολγοθά» καθώς και σε όλους τους Έλληνες που στάθηκαν στο πλευρό τους από την αρχή της ιστορίας.

Το παρασκήνιο για το πώς φθάσαμε στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, οργιάζει, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη σημειώθηκε ενώ  οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους περίοδο και ενώ η Τουρκία βυθίζεται στην οικονομική κρίση που προκαλεί η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ανοίγοντας πολλά μέτωπα.

Τζανακόπουλος έξι μήνες πριν: Τυπικές διαδικασίες

Στις 2 Μαρτίου του 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είχε προχωρήσει στη εξής δήλωση: «Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είχε πει ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει : «Οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας». Τις πρώτες μέρες μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, επαναλαμβάνοτας τις δηλώσεις για τυπικές διαδικασίες, ακόμα και όταν το κρατικό πρακτορείο Anadolu έδειχνε διαφορετικές προθέσεις της Αγκυρας και προσπάθεια αξιοποίησης της σύλληψης.

Και δυστυχώς, όπως έδειξε η ιστορία, οι «τυπικές» διαδικασίες που επικαλέστηκε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η «άμεση» επιστροφή των αξιωματικών στην Ελλάδα μεταφράστηκαν σε 167 ημέρες φυλάκισης στις φυλακές Αδριανούπολης, χωρίς κατηγορητήριο. Η τουρκική Δικαιοσύνη με «πολιτικές οδηγίες» κράτησε για σχεδόν έξι μήνες τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη φυλακισμένους παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις αποφυλάκισης των δικηγόρων, τις ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και παρά τις πιέσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στην αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας ίσως να συνέβαλε το γεγονός ότι ο  Ερντογάν βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε καθεστώς απομόνωσης με τα μέτωπα που είχε ανοίξει με την Ευρώπη αλλά κυρίως τις ΗΠΑ να είναι πολλά.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Την ίδια στιγμή οργιάζουν οι πληροφορίες που αναφέρονται σε παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Λέγεται ότι λίγες ημέρες πριν, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έδωσαν προς την Άγκυρα μία λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά των Κούκλατζη – Μητρετώδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, μετά και το έβδομο αίτημα αποφυλάκισης των δικηγόρων των ελλήνων στρατιωτικών, το κλίμα φαινόταν καλύτερο και είχαν ενταθεί οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, κινήσεις οι οποίες – σε συνδυασμό με τις αμερικανικές πιέσεις λόγω και του πάστορα Μπράνσον που συνεχίζει να κρατείται σε τουρκικές φυλακές – φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.

Αναλυτές ερμηνεύουν την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ως μία  κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα. Πολλοί είναι δε αυτοί που πιστεύουν ότι οι Κούκλατζης και Μητρετώδης είναι μάλλον οι πρώτοι από αρκετούς ξένους κρατούμενους Αμερικανούς, Γερμανούς, κτλ που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Όντως με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν ίσως να μπορέσει  να δικαιολογήσει και την απελευθέρωση του αμερικανού Πάστορα, που ζητά μετ΄ επιτάσεως η Αμερική, χωρίς να θεωρηθεί ότι «γονατίζει» και σπεύδει να υπακούσει τις εντολές του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την απελευθέρωση του αμερικανού  πάστορα «δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τον Ερντογάν».