«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.

«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το «πώς και το γιατί», θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Ποτέ ξανά! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», ανέφερε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι: «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές».

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους, είπε ο Α.  Τσίπρας, κάτι που όπως ανέφερε θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είπε ο Α. Τσίπρας.

Με προτεραιότητα, όπως σημείωσε, σε εκείνες τις δράσεις, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν, όπως δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -όπως υποστήριξε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση, χρειάζεται και πλατιά δέσμευση της κοινωνίας. Σε ότι μας αφορά να είναι όλοι βέβαιοι ότι την ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι, που αναλάβαμε και πρώτος εγώ την κατανοούμε όχι λεκτική υπεκφυγή αλλά ως προσπάθεια, μία μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όλοι ξέρουμε ότι στις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο επικίνδυνο για το περιβάλλον και ανθρώπους οικιστικό παρόν ήταν το πολιτικό κόστος. Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία για να μη χάσουμε ψήφους. Η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενεθάρρυνε την αυθαιρεσία ενθαρρύνοντας και την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες και βέβαια ήταν και τα συμφέροντα, όλοι αυτοί που είδαν στην ελληνική γη μία πηγή παράνομου πλουτισμού και κάπως έτσι φτάσαμε στα φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε, είπε ο Α. Τσίπρας.

Είμαστε αποφασισμένοι τίποτε να μην ξεχαστεί, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το κόστος, υποστήριξε ο Α. Τσίπρας. Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας: Όπως εγώ ανέλαβα από την πρώτη στιγμή έστω και ευθύνες που δεν μου αναλογούν θα περίμενα έστω μία μικρή δόση αυτοκριτικής, από όσους κυβέρνησαν τον τόπο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού και των αυθαιρέτων που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα. Αντί για αυτοκριτική μόνο κουνούν το δάχτυλο στα αποκαϊδια. Στην καλύτερη περίπτωση. Αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία για προσωπικά και μικροκομματικά οφέλη. Ας είναι όλοι θα κριθούμε. Εμείς σκύβουμε το κεφάλι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς κυβερνάμε αυτό τον τόπο σήμερα,με όλες τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε και εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη. Το χρωστάμε στους νεκρούς αλλά και στο μέλλον, στα παιδιά μας.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156662562883054/