Ταχύτατες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούν οι ανακριτές προκειμένου να διερευνήσουν τι ακριβώς έγινε στο Μάτι και κάηκαν τόσοι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί να ανοίξουν άμεσα και τα τηλέφωνα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να παίξει η διαβίβαση στην εισαγγελία των επικοινωνιών που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψιν του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα.

Η έρευνα των εισαγγελέων δεν περιορίζεται μόνο στα αίτια της φωτιάς και τις πολεοδομικές παραβάσεις, αντίθετα στρέφεται και στην αναζήτηση ευθυνών σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ενεπλάκησαν στα τραγικά γεγονότα.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των ειδικών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να μελετηθούν από τις δικαστικές αρχές και να τεθούν υπ’ όψιν του πραγματογνώμονα.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος έκαναν αυτοψία στις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές περιοχές της ανατολικής Αττικής πραγματοποίησαν

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και διήρκησε περί τις έξι και πλέον ώρες. Ασφαλώς και οι εισαγγελείς θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν καθώς πλέον τα στόματα άνοιξαν και ο ένας «καρφώνει» τον άλλο, αναδεικνύοντας το μπάχαλο που επικράτησε τις δραματικές ώρες της 23ης Ιουλίου.