Μια παροιμία λέει πως «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» και το νόημά της κολλάει γάντι στον Γιάννη Γκαγκαλούδη!

Του ταιριάζει κατά το δεύτερο σκέλος: δεν είναι μικρός, καθότι σε είκοσι δύο ημέρες κλείνει τα σαράντα χρόνια του (παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει την καριέρα του με ασίγαστο πάθος και βάζει κάτω δύο εικοσάρηδες), αλλά η τρέλα του δεν παίζεται!

Αυτή η αγνή, ανεπιτήδευτη και ωραία τρέλα του Γκάγκα προχθές το βράδυ δεν πήγε στα βουνά, αλλά στο κέντρο της Αθήνας: την πήγε και την πάρκαρε ο ίδιος στην Πλατεία Συντάγματος, σε ένα ειρηνικό, σιωπηλό, συγκινητικό και συμβολικό συλλαλητήριο που επείχε ρόλο συγγνώμης προς τα θύματα της εθνικής συμφοράς.

«Ενα συγγνώμη από εμάς σε σας εκεί ψηλά», αυτό ήταν το σύνθημα του μπασκετμπολίστα του Αιγάλεω, στο οποίο ανταποκρίθηκαν περίπου δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι που άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη των θυμάτων και έδωσαν μια διπλή υπόσχεση: να μην ξεχαστεί η τραγωδία και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην επαναληφθεί.

Οσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσήλθαν αυθορμήτως δεν φώναξαν, δεν σιχτίρισαν, δεν έβρισαν, δεν προκάλεσαν σαματά, δεν μίλησαν καν: με καθοδηγητή τον Γκαγκαλούδη, σχημάτισαν με τα αναμμένα κεριά μια μεγάλη καρδιά, έβαλαν μέσα της την αποφράδα ημερομηνία της 23ης Ιουλίου και προσευχήθηκαν για να αναπαυθούν οι ψυχές που δραπέτευσαν από τα απανθρακωμένα κορμιά και ανέβηκαν στον ουρανό…

Ο Γκαγκαλούδης δεν είναι πολιτικός που θέλησε με αυτή την πρωτοβουλία του να κανακέψει την οργισμένη κοινή γνώμη. Ούτε κάποιος ο οποίος θα την καρπωθεί και θα την εκμεταλλευθεί δι’ ίδιον όφελος. Επραξε κατά συνείδηση, διότι, όπως είπε, «η φύση του Ελληνα είναι να ξεχνάει, αλλά αυτή τη φορά έχουμε το χρέος να θυμόμαστε για να προχωρήσουμε».

Κατά συνείδηση και βεβαίως κατά… τρέλα!