Πέντε ακόμη περιοχές μπήκαν στο κόκκινο, καθώς την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκε σε αυτές κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον νέο ανανεωμένο χάρτη που εξέδωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επηρεαζόμενες περιοχές είναι οι εξής: Μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα και την Ηλιούπολη, μια νέα εστία εμφανίστηκε στην Αττική, στον Ασπρόπυργο.

Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη Χαλκηδόνα και το Ωραιόκαστρο, επηρεαζόμενες περιοχές είναι οι Δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου και Βόλβης.

Στην Ημαθία υπάρχουν δύο περιοχές με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα – έως την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο ο Δήμος Αλεξάνδρειας, πλέον είναι και ο Δήμος Βέροιας.

Ακόμη, κρούσματα δηλώθηκαν στην Κορινθία και συγκεκριμένα στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Επιπλέον, στη λίστα με τις επηρεαζόμενες περιοχές συμπεριλαμβάνονται η Τανάγρα (Βοιωτία), η Σαλαμίνα (Πειραιάς) και η Χαλκίδα (Εύβοια).

Υπό τα δεδομένα αυτά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας του αίματος. Ειδικότερα, στις προαναφερθείσες περιοχές αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών.