«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση είναι απλά μια κοροϊδία» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας για την τραγωδία στο Μάτι. Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής καταλογίζει επικοινωνιακό σόου στην κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο συνεχίστηκε μέσα στην εβδομάδα. «Ή οι αρμόδιοι δεν ήξεραν για την κατάσταση και τους νεκρούς, που αποδεικνύει έκδηλη ανικανότητα, ή ήξεραν και προσπάθησαν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα ως στυγνοί πολιτικοί απατεώνες. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνοι» αναφέρει.
Περνάμε τις τελευταίες μέρες μετρώντας θύματα από τις πυρκαγιές. Ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτείας;

Η χώρα έζησε μία πρωτοφανή τραγωδία με δεκάδες νεκρούς. Τις ώρες της καταστροφής επιλέξαμε τη σιωπή. Ηρθε η ώρα όμως, πλέον, να πάρουμε απαντήσεις. Στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής έκαναν εκτίμηση όπως υποχρεούνται για τον κίνδυνο να φθάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές, με βάση τις πληροφορίες των ομάδων που δρούσαν στον χώρο της πυρκαγιάς και τις προβλέψεις της ΕΜΥ; Αν ναι, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες Αρχές (περιφέρεια, δήμοι, Αστυνομία) για την εκκένωση της κατοικημένης περιοχής; Λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενημέρωση και την καθοδήγηση των κατοίκων; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι, όπως δήλωσε ρητά ο Δήμος Ραφήνας και οι κάτοικοι που δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση και βοήθεια. Εχουμε λοιπόν μια σαφή απόδειξη. Είτε μιας εγκληματικής παράλειψης για την εκτίμηση του κινδύνου από τους αρμόδιους της πολιτικής ηγεσίας και της Πυροσβεστικής. Είτε μιας εξίσου εγκληματικής αδράνειας για την εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης των οικισμών και προστασίας της ζωής των πολιτών.
Σας κάλυψε η αντίδραση του Πρωθυπουργού;

Δυστυχώς εκεί που λέμε κάθε φορά δεν πάει άλλο, όλο και πάει. Στις 19.00, το Μάτι είχε ήδη καεί. Στις 23.35, την ώρα που υπήρχαν ήδη δεκάδες νεκροί, ο Πρωθυπουργός διάλεξε να στήσει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου. Εμφανίστηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων με τις κάμερες ανοιχτές, δεν ρώτησε καν αν υπάρχουν νεκροί ή εγκλωβισμένοι. Επιχείρησε μόνο να στηρίξει τους προκλητικούς ισχυρισμούς του περί «ασύμμετρης απειλής» και σχεδίων συνωμοσίας. Οι επιτελείς του ανέφεραν κατά σειρά: την πυρκαγιά στην Κινέτα, στα Χανιά και στο τέλος στον Νέο Βουτζά. Το ζήτημα είναι απλό. Ή οι αρμόδιοι δεν ήξεραν για την κατάσταση και τους νεκρούς, που αποδεικνύει έκδηλη ανικανότητα, ή ήξεραν και προσπάθησαν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα ως στυγνοί πολιτικοί απατεώνες. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνοι. Και η κορύφωση της πρόκλησης: η νέα συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ όπου «όλα έγιναν σωστά». Δεν έχουν την τσίπα να ζητήσουν μια συγγνώμη. Και από πάνω ο Καμμένος, με αμέριστη πολιτική χυδαιότητα, να κατηγορεί τους κατοίκους. Οχι, δεν πάει άλλο.
Ανέλαβε όμως την πολιτική ευθύνη

Ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές και ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο, γιατί μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι την πολιτική ευθύνη την είχε ο περιπτεράς της γειτονιάς. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση είναι απλά μια κοροϊδία στην πλάτη των πληγέντων και των θυμάτων της τραγωδίας.
Τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα; Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για τους πυροπλήκτους;

Ηδη συνεισφέραμε με το «κίνημα αλληλεγγύης», τόσο στη συλλογή των αναγκαίων αγαθών όσο και στις δράσεις αιμοδοσίας και τη συγκρότηση ομάδων εθελοντών και αναγκαίων ειδικοτήτων, όπως μηχανικών. Καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή τις κοστολογημένες προτάσεις μας για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, των επιχειρήσεων, των οικογενειών με θύματα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης των σπιτιών και των οικισμών. Θα παρακολουθήσουμε στενά την εφαρμογή των κυβερνητικών εξαγγελιών, ώστε να γίνουν όλες πράξη. Κρατάμε όμως τη μαζική ανταπόκριση των συμπολιτών μας. Αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορούν να είναι ενωμένοι.
Είναι η Κεντροαριστερά έτοιμη για μια εκλογική μάχη; Μπορεί να σταθεί απέναντι στις συνθήκες πόλωσης που δημιουργούνται;

Θα αντιστρέψω την ερώτηση. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες πόλωσης και διχασμού που συντηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η Κεντροαριστερά έχει χρέος να σταθεί όρθια. Δεν αφορά κανέναν Ελληνα τι κάνει η σύζυγος του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη. Οι συμπολίτες μας έχουν καθημερινά προβλήματα και περιμένουν από εμάς λύσεις. Και αυτές θα δώσουμε. Στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι, με ένα εξειδικευμένο προγραμματικό πλαίσιο, με προτάσεις και λύσεις για την επόμενη μέρα της χώρας. Για το πώς θα σταθεί η κοινωνία όρθια. Πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε. Θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.
Εσείς λέτε «υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, όχι υποψήφιοι», όμως τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά ονόματα για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής. Πότε εκτιμάτε πως θα έχετε μια καθαρή εικόνα και τι θα συμβεί αν υπάρχουν αντιδράσεις;

Βάσει του προγραμματισμού που έχουμε θέσει, στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων υποψηφίων και θα έχουμε καταλήξει στον βασικό κορμό των υποψηφίων μας για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για διεύρυνση του χώρου μας, πολιτική ανανέωση και ενότητα. Δίνοντας χώρο σε νέους ανθρώπους και κυρίως ανθρώπους από τη βάση της κοινωνίας, από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αυτούς που έχουν να δώσουν και όχι να πάρουν. Οι απόλυτα ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες μας θα είναι εγγυητές για την καθολική στήριξη των υποψηφίων.
Τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός, η αποχώρηση του Ποταμιού έβλαψε ή ωφέλησε τον νέο φορέα;

H ηγετική ομάδα του Ποταμιού έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυτόνομη πορεία μας, θεωρώντας ότι θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε πιθανή ρεζέρβα του Καμμένου αν φύγει από την κυβέρνηση. Οι προσωπικές στρατηγικές θόλωναν το στίγμα μας στην κοινωνία. Ομως για να είμαστε ακριβείς, στην πλειονότητά τους τα στελέχη του Ποταμιού μένουν. Μένουν για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη που ξεκινήσαμε. Και είναι μία μάχη που αφορά την κοινωνία. Ναι, βγήκαμε δυνατότεροι. Και προχωράμε.