Θα τους ξαναβρούμε στους μπαξέδες; Η απάντηση είναι ναι –αλλά, πλέον, δεν είναι «μόνο ΠΑΣΟΚ και τίποτα άλλο». Εναν εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη που δεν θα θυμίζει τους προηγούμενους άρχισαν να σχεδιάζουν από χθες στη Χαριλάου Τρικούπη. Παρά τη φημολογία περί «πασοκοποίησης», που πύκνωσε μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, η στρατηγική της διεύρυνσης δεν αλλάζει και αυτό θα γίνει εμφανές και στις αρχές του φθινοπώρου, στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Μιλούν, επομένως, για μετάβαση από το τότε στο τώρα, αποτίοντας φόρο τιμή στο παρελθόν και σκιαγραφώντας το μέλλον της παράταξης. Μέχρι και πέρυσι, ο νέος φορέας βρισκόταν στα σκαριά. Πλέον, όμως, έχει πάρει σάρκα και οστά.

Ακόμα και σημειολογικά, ο χώρος της εκδήλωσης έχει τη δική του σημασία. Αντί για το Ζάππειο, που πολλές φορές έχει λειτουργήσει ως φόντο εορτασμού, αυτή τη φορά προσανατολίζονται σε κάτι διαφορετικό. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και αυτό γιατί η «φιέστα» που συνηθίζεται θα αντικατασταθεί με μια εκδήλωση πολιτικού περιεχομένου. Πριν από την παραδοσιακή ομιλία της Φώφης Γεννηματά, που εκτός από απολογισμό θα σκιαγραφήσει και το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, θα υπάρξουν τρία τραπέζια συζήτησης, με θέματα που καθορίζουν το στίγμα της Κεντροαριστεράς: το πρώτο θα αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, το δεύτερο τη δημοκρατία και τους θεσμούς και το τρίτο τον «γνήσιο» πατριωτισμό. Αυτά τα τρία σημεία θα αποτελέσουν και το κεντροαριστερό σημείο αιχμής στην πορεία προς τις εκλογές –με άλλα λόγια, τα σημεία που θα διαφοροποιούν την κεντροαριστερή ατζέντα και θα αναδεικνύουν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας ενάντια στο «συντηρητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Παρά τις προσωπικότητες που συζητιούνται, τα ονόματα που θα συμμετέχουν σε κάθε τραπέζι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Η 3η Σεπτέμβρη είναι μόνο ένα από τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται τα κεντροαριστερά στελέχη. Χθες η Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης συνάντησαν τους νέους γραμματείς και αναπληρωτές των τομέων πολιτικής, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση των στελεχών της Σεβαστουπόλεως. Παράλληλα, ο Χριστοδουλάκης και η Επιτροπή Ψηφοδελτίων συνεχίζουν εντατικά τις συναντήσεις, αναζητώντας τους κατάλληλους υποψηφίους. Ολα δείχνουν πως, πέραν των γνωστών ονομάτων, θα υπάρξει και η σχετική ανανέωση στις λίστες, ενώ ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέτουν τα βιογραφικά τους και ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, καθώς πλέον –και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το 2015 –είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να συμμετάσχουν στη εκλογική μάχη.