Χρονιά ρεκόρ σε αριθμό φωλιών Caretta caretta φαίνεται πως σημειώνεται φέτος στη Ζάκυνθο, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, από τον Μάιο έως και τις 22 Ιουλίου, έχουν ήδη καταγραφεί 1.360 φωλιές στο νησί, σημειώνοντας αύξηση κατά 139% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (545 φωλιές).

Μάλιστα, για μια ακόμη χρονιά επιβεβαιώνεται ότι τα Σεκάνια είναι το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» για το συγκεκριμένο είδος, αφού φιλοξενεί την πλειονότητα των φωλιών (750 φωλιές συνολικά για την περίοδο Μάιος – 22 Ιουλίου 2018).

Με τις ανθρωπογενείς απειλές να εντείνονται, είναι μεγάλη η ανάγκη οι δράσεις προστασίας για το εμβληματικό αυτό είδος να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια στη Ζάκυνθο. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς ξεκίνησε μια νέα καμπάνια με τίτλο #CarettaGuardian, μέσω της οποίας καλεί το κοινό να υιοθετήσει μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και να κρατήσει ζωντανό το “θαύμα” που συντελείται κάθε χρόνο στο νησί, και συγκεκριμένα στην παραλία των Σεκανίων.

Προσφέροντας ένα πολύ μικρό ποσό ο καθένας μπορεί να γίνει «φύλακας άγγελος» και προστάτης της μοναδικής και εύθραυστης “ζωής” που γεννιέται στη Ζάκυνθο, υποστηρίζοντας όλες τις δράσεις που υλοποιεί γι’ αυτό τον σκοπό το WWF στα Σεκάνια: δράσεις περιπολίας και φύλαξης της παραλίας και της περιοχής γύρω από αυτή για εντοπισμό και αντιμετώπιση απειλών (π.χ. πυρκαγιές, παράνομη επίσκεψη τουριστών στην παραλία), καταγγελίες αυθαιρεσιών που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta, όσο και τον πληθυσμό της, δράσεις καθαρισμού της παραλίας από τα πλαστικά και τα άλλα απορρίμματα, αλλά και γενικότερα δράσεις με στόχο την προστασία της παραλίας και κατ’ επέκταση, της θαλάσσιας χελώνας.

Προκειμένου να συνεχίσει να κολυμπά στις θάλασσές μας και για τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια, η Caretta caretta έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας. Αν θες να γίνεις κι εσύ ένας #CarettaGuardian, μπες στο https://donate.wwf.gr/caretta-guardian/ και βοήθησε το WWF να συνεχίσει το έργου του στα Σεκάνια.