Ο μεγάλος σταρ του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κιλιάν Εμπαπέ έχει αλγερινές και καμερουνέζικες ρίζες. Οι γονείς του Καντέ είναι από το Μάλι. Του Πολ Πογκμπά από την Γουινέα. Οι 19 από τους 23 παίκτες της νέας πρωταθλήτριας κόσμου στο ποδόσφαιρο, της Εθνικής Γαλλίας, είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών. Στη χώρα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου το ποδόσφαιρο φαίνεται να υπερπηδά τις προκαταλήψεις. Στην ποδιά του Εμπαπέ σφάζονται (μεταγραφικά) παλικάρια. Και το σύνθημα: Liberté, Εgalité, Mbappé!

Ορειβατικά μποτάκια, γκρι παντελόνι, κόκκινο καρό πουκάμισο. Αυτή είναι η στολή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στις διακοπές της τα τελευταία πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο τα ίδια ρούχα, στις βόλτες της στα βουνά κοντά στην ιταλική πόλη Σόλντα, στο Νότιο Τιρόλο. Οχι φέτος. «Πολιτικές υποχρεώσεις», δηλαδή η κυβέρνηση που κινδυνεύει να διαλυθεί, την κρατούν φέτος στο Βερολίνο. Το μόνο που θα τηρηθεί είναι η επίσκεψη στο Φεστιβάλ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ. Με την ίδια άραγε μπλε τουαλέτα;

«Δεν θέλω να είμαι ένας αμερικανός ηλίθιος/ δεν θέλω να είμαι ένα έθνος υπό τα νέα μέσα/ Μπορείς να ακούσεις τον ήχο της υστερίας;» Το τραγούδι του αμερικανικού πανκ ροκ συγκρότημας Green Day ανέβηκε στα τσαρτ λόγω της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία. Επειτα από συντονισμένη καμπάνια χρηστών, όποιος googlάρει πλέον την λέξη idiot (ηλίθιος) θα δει να εμφανίζεται η φωτογραφία του Τραμπ. Στις 700 ημέρες του στον Λευκό Οίκο έχει πει 3.048 ψέματα. Ανέκδοτο χωρίς να γελά κανείς.

Nέα ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του; Ενα σενάριο που ο μεγάλος σκηνοθέτης είχε γράψει το 1956 βρέθηκε πρόσφατα. Εκατό σελίδες βασισμένες στη νουβέλα «Καυτό μυστικό» του Στέφαν Τσβάιχ –άνδρας προσπαθεί να γοητεύσει γυναίκα σε θέρετρο μέσω του 12χρονου γιου της. Το αντίστροφο της «Λολίτας» που σκηνοθέτησε το 1962, όμως το σενάριο δεν έγινε ταινία. Ισως επειδή ήταν προκλητικό για την εποχή ακόμη και για εκείνον τον «μεγάλο προβοκάτορα».

Είναι το καινούργιο επεισόδιο μιας παλιάς σειράς. Ρωσίδα που αγαπά τα όπλα προσφέρει σεξ για να αποκτήσει διασυνδέσεις και κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ. Αννα Τσάπμαν Νο 2 χαρακτήρισαν την 29χρονη Μαρία Μπούτινα. Απέκτησε στενές σχέσεις με θρησκευτικές οργανώσεις και την Εθνική Ενωση Οπλων. Θα έλεγε κανείς ότι την εποχή της υψηλής τεχνολογίας οι κατάσκοποι θα ήταν παρωχημένη υπόθεση. Φευ!

«Η συνταξιοδότηση είναι σαν διακοπές στο Λας Βέγκας. Στόχος είναι να την απολαύσεις πλήρως, όχι όμως τόσο ώστε να ξεμείνεις από λεφτά», έλεγε ένας βρετανός κωμικός. «Τα λεφτά είναι κάτι που χρειάζεσαι σε περίπτωση που δεν πεθάνεις». Στην περίπτωση αυτή, οι έλληνες συνταξιούχοι θα πρέπει να αρκεστούν πλέον σε λιγότερα. Στις 100 σελίδες της εγκυκλίου για περικοπές ύψους 3,4 δισ. ευρώ δεν αναφέρονται μόνο περιορισμοί κονδυλίων. Περιγράφεται ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Λας Βέγκας δεν είμαστε αλλά σίγουρα κάποιοι τζογάρουν με τις ζωές μας.