Η δίκη του νεοναζιστικού πυρήνα NSU που έληξε με καταδίκη σε ισόβια της βασικής κατηγορούμενης Μπεάτε Τσέπε έκλεισε το ποινικό κεφάλαιο για τις δολοφονίες οκτώ τούρκων και ενός έλληνα μεταναστών και μιας γερμανίδας αστυνομικού. Αλλά δεν έκλεισε τη διερεύνηση των σχέσεων που είχαν οι δολοφόνοι με ένα δίκτυο συνοδοιπόρων και πρακτόρων της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Τα ερωτηματικά για τον θεσμικό ρατσισμό που οδηγούσε τις έρευνες της αστυνομίας στο οργανωμένο έγκλημα παραμένουν ανοιχτά. Και ενισχύονται περισσότερο με αποφάσεις όπως αυτή του κρατιδίου της Εσσης να κρατήσει κλειστό για 120 χρόνια τον φάκελο εσωτερικής έρευνας που διενήργησε η υπηρεσία για τη δράση των πρακτόρων της στις δολοφονίες του NSU για το διάστημα 1992 – 2012, με το επιχείρημα ότι πρέπει να προστατευτούν οι πληροφοριοδότες αλλά και οι πιθανοί απόγονοί τους.

Μέχρι την αποκάλυψη του πραγματικών δραστών το 2011, η αστυνομία υποβάθμιζε ή αγνοούσε παντελώς τις σαφείς ενδείξεις ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικά κίνητρα. Τέτοιες ενδείξεις και μαρτυρίες υπήρχαν και για τη δολοφονία του Ελληνα Θόδωρου Βουλγαρίδη στις 15 Ιουνίου του 2005. Ο Μάρκους Βαϊνχάιμερ έμενε στην Γκούλνταϊνστράσε, λίγα μέτρα από το κλειδαράδικο του Βουλγαρίδη στην Τραπεντρόι-Στράσε. «Δεν είναι πάροδος όπου δεν κινδυνεύεις να σε δουν. Να δολοφονείς κάποιον εκεί ήταν τέτοια θρασύτητα, που για όλους μας ήταν σοκ» είχε πει ο Βαϊνχάιμερ στα «ΝΕΑ» όταν ξεκίνησε η δίκη του NSU το 2013.

Ο Βαϊνχάιμερ πήγε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μονάχου, με αφορμή τηλεοπτική εκπομπή που ζητούσε πληροφορίες για τη δολοφονία Βουλγαρίδη. «Εδωσα την πληροφορία ότι στο σπίτι είχαμε ανθρώπους που φαινόταν καθαρά και ανοιχτά ότι είχαν σχέσεις με νεοναζί. Αυτό το είπα στην αστυνομία το φθινόπωρο του 2007» τόνισε ο Βαϊνχάιμερ στα «ΝΕΑ».

Η κατάθεση Βαϊνχάιμερ δεν αξιοποιήθηκε, η αστυνομία δεν ερεύνησε ποτέ την καταγγελία του, ούτε και την υπόδειξή του ότι έμεναν εκεί μαθητευόμενοι της παραδοσιακής αλυσίδας κρεάτων και αλλαντικών Vinzensmurr. Η συγκεκριμένη εταιρεα το 1995 είχε απολύσει δεκάδες μαθητευόμενους και υπαλλήλους από την ανατολικογερμανική Σαξονία γιατί δήλωναν ανοιχτά νεοναζί. Ηταν μήπως και πληροφοριοδότες των δολοφόνων του Βουλγαρίδη;

Οταν αποκαλύφθηκε η δολοφονική δράση του νεοναζιστικού NSU το 2011, ο Βαινχάιμερ πήγε εκ νέου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μονάχου, όπου πήρε την απάντηση ότι δεν υπάρχει κατάθεσή του από το 2007, μάλλον κάνει λάθος. Στην πραγματικότητα ήταν η αστυνομία που στα σχεδόν δέκα χρόνια ερευνούσε σε λάθος κατεύθυνση.

Τα ανοιχτά ερωτήματα για το δίκτυο των συνοδοιπόρων των δολοφόνων του NSU έδωσαν προχθές την ευκαιρία και στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν –οι σχέσεις του οποίου με τη Δικαιοσύνη είναι τουλάχιστον προβληματικές –να ζητήσει από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έρευνα σε βάθος της δράσης των νεοναζί, διότι οι δολοφονίες του NSU δεν ήταν «συνήθη συμβάντα», όπως είπε προχθές σε τουρκικά Μέσα. Ο τούρκος πρεσβευτής στη Γερμανία Κεμάλ Αϊντίν παρακολούθησε την τελευταία ημέρα της δίκης και την ανακοίνωση της απόφασης στο Μόναχο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας Πέτερ Κίσπερτ.

Δυσαρέσκεια και συμπαράσταση

Η οικογένεια του Θόδωρου Βουλγαρίδη είχε εκφράσει στο παρελθόν τη δυσαρέσκειά της από την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών Αρχών. Αυτήν τη φορά πάντως η γενική πρόξενος στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου βρέθηκε στο Εφετείο του Μονάχου την τελευταία ημέρα της δίκης και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στη σύζυγο του αδελφού του θύματος Γαβριήλ Βουλγαρίδη.