Η Γερμανία έζησε το προηγούμενο διάστημα μία πρωτοφανή κυβερνητική κρίση τους τρεις πρώτους μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης της Μέρκελ. Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν στο μεταξύ λήξασα την κρίση με αιχμή το Προσφυγικό, αλλά οι συνέπειες είναι και άμεσες, όπως αποτυπώνονται ήδη σε δημοσκοπήσεις, και μακροπρόθεσμες. Αυτή η κρίση ήταν το σύμπτωμα βαθύτερων διεργασιών και ανακατατάξεων που συντελούνται στην πολιτική γεωγραφία της Γερμανίας. Αίσθηση προκάλεσε στα μέσα της εβδομάδας δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μπιλντ», η οποία έδειχνε ότι τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης δεν επλήγησαν ιδιαίτερα από την αντιπαράθεση μεταξύ τους –από 30% έπεσαν στο 29%. Ωστόσο, η αντιπαράθεση για το Προσφυγικό ευνόησε το ακροδεξιό AfD, το οποίο με 17,5% πέρασε στη δεύτερη θέση ξεπερνώντας το SPD με 17%. Το μηνιαίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» για λογαριασμό των ιδιωτικών καναλιών RTL και Ν-TV που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα έδινε σε CDU-CSU 30%, στο SPD 17%, και στο AfD, το τρίτο, 16%. Ωστόσο, επικοινωνιακά μέτρησε η πρώτη δημοσκόπηση με το AfD δεύτερη δύναμη και αξιοποιήθηκε μιντιακά από μέσα ρωσικής κυρίως επιρροής –αλλά όχι μόνο –που έχουν αναλάβει εργολαβικά το σενάριο κατάρρευσης της Γερμανίας.

Γεγονός είναι ότι το AfD είχε αγγίξει σε δημοσκοπήσεις αντίστοιχα ποσοστά και πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά η κάλπη έβγαλε 12,6%. Εκείνο που καταγράφει η δημοσκόπηση είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ με το θέατρο για το Προσφυγικό έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι του ΑfD. Μαζί τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και τον κοινοβουλευτικό ηγέτη του CSU στο Βερολίνο Αλεξάντερ Ντόμπριντ διολισθαίνουν συνεχώς σε έναν άκρατο λαϊκισμό που διόγκωσε μια υπαρκτή μεν, αλλά διαχειρίσιμη σήμερα πρόκληση για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Η αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών με την καγκελάριο κόπασε προσωρινά, αλλά δεν ξεπεράστηκε. «Μπορεί με μία πρώτη ματιά οι διαφορές να μη φαίνονται τόσο σημαντικές για να προξενήσουν μια τέτοια κρίση, αλλά φάνηκε ότι αγγίζουν τον πυρήνα δύο εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων», εξηγούσε στα «ΝΕΑ» η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στους στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου Μέρκελ και συμμετείχε στην ηγετική ομάδα του CDU που διαπραγματεύτηκε με το CSU τη συμφωνία των δύο κομμάτων για το άσυλο και τους πρόσφυγες. Η Μέρκελ και η ομάδα της επιμένουν στην ευρωπαϊκή λύση. Δηλαδή καμία κίνηση της Γερμανίας χωρίς προσυνεννόηση με τους εταίρους, για αυτό θέλει τις διμερείς συμβάσεις επαναπροώθησης με Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία. Από την άλλη πλευρά, ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο Μάρκους Ζέντερ που παίζουν το χαρτί των εθνικών συνόρων. Η απειλή του Ζεεχόφερ ότι θα στέλνει πίσω από τα σύνορα της Βαυαρίας όσους έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ παραμένει ενεργή, όπως άφησε να εννοηθεί μετά το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας.

Ο δημοσκοπικός κατήφορος του Ζεεχόφερ

Αν ο Μάρκους Ζέντερ είναι ο Τραμπ της Βαυαρίας, το Τρελός Χορστ είναι το παρατσούκλι που συνοδεύει εδώ και καιρό τον Ζεεχόφερ. «Τώρα ο Ζεεχόφερ κάνει τα πάντα για να δικαιώσει αυτόν το χαρακτηρισμό», σχολίαζε χθες η έγκυρη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» που εκδίδεται στο Μόναχο. Πού είναι η άλλοτε υπερήφανη Χριστιανοκοινωνική Ενωση, αναρωτιόταν η εφημερίδα με αφορμή τον δημοσκοπικό κατήφορο του κόμματος ενόψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου. Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει το CSU στο 39% από το 47% που είχε στις προηγούμενες εκλογές του 2013. Το ακροδεξιό AfD και οι Πράσινοι ακολουθούν με 14%, ενώ το SPD που δεν ήταν ποτέ ισχυρό στη Βαυαρία βρίσκεται στο 12%. Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί μια μεγάλη νευρικότητα στην ηγετική ομάδα του CSU. Πιστεύει ότι με τη σκληρή γραμμή στο Προσφυγικό θα ανακόψει τις διαρροές στο ακροδεξιό AfD. Στην πράξη όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Νομιμοποιεί τη στάση, τις απόψεις, τα επιχειρήματα ακόμη και τη φρασεολογία της ρατσιστικής, ακροδεξιάς Εναλλακτικής. Η ηγετική ομάδα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας θέλει την εθνική, δεξιά στροφή της Γερμανίας, την οποία εμποδίζει ακόμη η Μέρκελ. Πολιτικά, είναι η γερμανική εκδοχή του Τραμπ. Ο νέος αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, δήλωσε ανοιχτά ότι στόχος του είναι «νέα συντηρητικά κόμματα και νέοι συντηρητικοί ηγέτες στην Ευρώπη». Ο απεσταλμένος του Τραμπ το επιδιώκει με πρωτοφανείς παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας. «Στην Αμερική υπό τον Τραμπ δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη» σχολίασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δίνει στον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας εγγύηση παραμονής στην εξουσία και ταυτόχρονα θέλει αλλαγή καθεστώτος στη Γερμανία. Αυτό», σημείωσε ο Γκάμπριελ, «δύσκολα μπορούμε να το επιτρέψουμε».