Οι πρώτες – πιο σημαντικές αλλά και δύσκολες - εργασίες στις όχθες του ποταμού Αράχθου για την «αναγέννηση» του πέτρινου Γεφυριού της Πλάκας ολοκληρώθηκαν, σηματοδοτώντας την έναρξη (το αμέσως επόμενο διάστημα) της δεύτερης φάσης του έργου αναστήλωσης. Το ηπειρώτικο τοξωτό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων (ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1972), είχε καταρρεύσει στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2015, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους Ηπειρώτες και όχι μόνο αλλά και κινητοποιώντας παράλληλα την επιστημονική κοινότητα και ιδίως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πριν από λίγα 24ωρα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σχετικά με τη στατικότητα των βάθρων του Γεφυριού (τις είχε αναλάβει η Περιφέρεια, επιστήμονες και τοπικοί φορείς) και αναμένεται πλέον η ανάδοχος εταιρία να «ριζώσει» οριστικά το ιστορικό Γεφύρι, επαναφέροντάς το στην αρχική μορφή του. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε προκηρύξει, στις 18 Απριλίου, τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα». Στις 16 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η εταιρία «Νηρίκος ΑΕ» μειοδότησε ενώ στη διακήρυξη σημειώνεται ότι το έργο (χαρακτηρίζεται «κατεπείγον» και «ειδικού χειρισμού») πρέπει να εκτελεστεί εντός δύο θερινών περιόδων λόγω των περιορισμών από τη στάθμη του ποταμού.

Η υπόθεση είναι πλέον στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ απώτερος στόχος είναι η αποκατάσταση του μνημείου με σεβασμό στο περιβάλλον και βεβαίως στην τέχνη της παραδοσιακής γεφυροποιίας και του πρωτομάστορα Κωνσταντίνου Μπέκα.
 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από