Η παρατεινόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα μετά το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν χθες ότι ο τούρκος πρόεδρος θα επανέλθει από την πλευρά του στο ζήτημα των οκτώ εκζητούμενων τούρκων αξιωματικών και μένει να αποδειχθεί εάν θα κινηθεί με στόχο ένα «παζάρι κορυφής».

Κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να κινηθεί εντός του πλαισίου της Συμμαχίας στο θέμα των δύο Ελλήνων: «Αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιωτικοί νατοϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη νατοϊκή χώρα για πάνω από τέσσερις μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της.Και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πληγή που καλώ τη γειτονική χώρα να επουλώσει με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών», ανέφερε.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι προκλήσεων, πάντως, ο Ερντογάν πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες έκανε ενδιάμεση στάση στα Κατεχόμενα, απ’ όπου επιτέθηκε εκ νέου στους Ελληνοκυπρίους: «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση», είπε και κατηγόρησε για το αδιέξοδο για μόνιμη και βιώσιμη λύση την ελληνοκυπριακή πλευρά, «που συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας». Υποστήριξε δε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν σκέφτονται ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ τη μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα σε ένα «ελληνοκυπριακό κράτος».