Μεγάλο τρένο ο τερματικός σταθμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Σε ταξιδεύει όπου θέλεις. Χωράει τα τρένα και τις ομάδες που φεύγουν, αυτές που έρχονται και σε αφήνει να σκέφτεσαι και να ταιριάξεις τους προορισμούς των γεγονότων που ξετυλίγονται μπροστά σου.

Αλήθεια, πού πάμε μόλις γυρίσουμε σελίδα και ξεθωριάσει η λάμψη της διοργάνωσης; Τι μας έμεινε αλήθεια; Εκανε ένα βήμα μπροστά το ποδόσφαιρο ή έμεινε στάσιμο; Ποιο ήταν τέλος πάντων το στίγμα του Μουντιάλ, αν υποθέσουμε ότι όλα από κάτι χαρακτηρίζονται; Θα λέγαμε πως αυτό που μένει είναι το κομμάτι της διαιτησίας και τα παρεπόμενά του. Γιατί το VAR, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι κάποιος μαζί του, δημιουργεί νέα δεδομένα που καλό είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε.

Κατ’ αρχάς, οι περιπτώσεις πέναλτι έχουν αναλυθεί διεξοδικά και όντως η τεχνολογία παίζει τον ρόλο της ώστε να ξεδιαλύνεται άμεσα κάθε απορία του διαιτητή. Υπάρχει, ωστόσο, κάτι ακόμη: το VAR έκανε το δικό του… σκριν και άλλαξε η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών στα παιχνίδια! Ιδού πώς συνέβη αυτό: με εξαίρεση τον Νεϊμάρ που συχνά το παράκανε στα παιχνίδια της Βραζιλίας και εξόργισε ακόμη και συμπατριώτες του με το στυλ να παρακαλά για πέναλτι, οι υπόλοιποι σεσημασμένοι «θεατρίνοι του χορταριού» μπορούμε να πούμε ότι μαζεύτηκαν! Κόπηκαν οι βουτιές με το μαχαίρι, ελάχιστοι θέλησαν να εκβιάσουν πέναλτι και είμαστε βέβαιοι ότι στο εξής, προφανώς θα επανέλθει το μέτρο με τις κίτρινες κάρτες. Παράλληλα, η πλειονότητα των άσων συμπεριφέρθηκε με ευπρέπεια σε τούτο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πού οι άλλες φορές που βλέπαμε χτυπήματα «κάτω από τη μέση», ακόμη ακόμη και μπουνιές που συχνά δεν τις έπιανε το μάτι του διαιτητή ή των βοηθών. Αυτά τα λεγόμενα «ύπουλα χτυπήματα» ελαχιστοποιήθηκαν, κυρίως γιατί ο φόβος μήπως η τεχνολογία «τσιμπήσει» το περιστατικό, έκανε τους πάντες να έχουν δεύτερη και τρίτη σκέψη. Οπως και να ‘χει, το γεγονός είναι από μόνο του σημαντικό και αξιοσημείωτο. Και κάπου εδώ αξίζει να καταθέσουμε μια άποψη που στριφογυρίζει κάποιες ημέρες στο μυαλό μας: το VAR είναι σύμμαχος για τους λιγότερο ισχυρούς. Γιατί αν υποθέσουμε ότι η διαιτησία κάνει τα γλυκά μάτια στους δυνατούς, ποιος ρέφερι θα ρισκάρει να εκτεθεί διπλά ή τριπλά και να δώσει σφύριγμα που ενδεχομένως θα ακυρωθεί πολύ γρήγορα; Ισως, λοιπόν, οι απανωτές εκπλήξεις που απολαύσαμε στη Ρωσία να έχουν την εξήγησή τους. Μπορεί και να είναι πρώιμο το συμπέρασμα, σίγουρα όμως δεν πρέπει να το προσπεράσουμε.