Η Γαλλία πήρε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ με τον τρόπο της: δεν άφησε τους Βέλγους να τρέξουν, τους περίμενε και την ίδια ώρα έψαχνε την κατάλληλη στιγμή για να τους χτυπήσει. Οι Βέλγοι μίλησαν για γαλλικό κατενάτσιο –ο τερματοφύλακάς τους Τιμπό Κουρτουά ήταν ο πιο σκληρός στις κρίσεις του. Ο Ντιντιέ Ντεσάν, όταν δέχτηκε αυτή την ερώτηση, περιορίστηκε στο να επισημάνει ότι ο Κουρτουά ήταν καταπληκτικός και έσωσε τους Βέλγους σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις. Είναι αλήθεια. Οπως αλήθεια είναι ότι η γαλλική άμυνα έκρινε την αναμέτρηση.

Μάθημα

Ο Ντεσάν πήρε το μάθημά του δυο χρόνια πριν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που η Γαλλία διοργάνωσε. Η ομάδα του τότε έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο Αντουάν Γκριεζμάν ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ο Ντμίτρι Παγέτ, που έχασε το Μουντιάλ εξαιτίας ενός τραυματισμού, ήταν ο καλύτερος οργανωτής, η Γαλλία είχε την καλύτερη επίθεση στο τουρνουά, αλλά το Κύπελλο το πήρε ο Φερνάντο Σάντος γιατί η Πορτογαλία του στον τελικό άντεξε τη γαλλική πίεση. Ο Ντεσάν ήταν αρχηγός της ομάδας που το 1998 κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο σπίτι της. Ολοι φυσικά θυμούνται τη σημασία και την προσφορά του Ζινεντίν Ζιντάν, που κέρδισε τους Βραζιλιάνους στον τελικό, όμως ο Ντεσάν δεν ξέχασε την καθοριστική παρουσία του Λιλιάμ Τουράν, του αμυντικού που έδωσε στη Γαλλία τη νίκη στον ημιτελικό βάζοντας δυο γκολ στους Κροάτες. Φαίνεται ότι η Γαλλία, πατρίδα μεγάλων επιθετικών αλλά και επιτελικών μέσων, για να τα καταφέρει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ανάγκη τα γκολ των αμυντικών της. Στα χνάρια του Τουράμ, ο Βαράν έδωσε στη Γαλλία την πρόκριση στο ματς με την Ουρουγουάη και ο Ουμτιτί τη νίκη στον ημιτελικό με τους Βέλγους.

Ηρωες

Χθες οι Γάλλοι έκαναν ωραία αφιερώματα στους ήρωες της άμυνάς τους. Ο Βαράν αποκάλυψε πως όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν του τηλεφώνησε και τον κάλεσε να πάει στη Ρεάλ διάβαζε τα μαθήματά του –πήγαινε σχολείο! «Ημουν φοβερά δύσπιστος ότι ήταν ο Ζιζού στο τηλέφωνο, αλλά αυτός επέμενε» είπε ο άσος της Ρεάλ. Ωραία και η αντίδραση του Ουμτιτί στην πρόταση της Μπαρτσελόνα. «Θες να πας;» φέρεται ότι τον ρώτησε ο μάνατζέρ του. «Εχω δει τόσα πολλά παιχνίδια τους, που φοβάμαι ότι δεν είμαι αρκετά καλός για να παίξω σε αυτούς» είπε ο ντροπαλός άσος, που το βράδυ της Τρίτης έκανε όλη τη Γαλλία να πανηγυρίσει. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχει περιθώριο δόξας για όλους: ακόμα και για όσους σπανίως προβάλλονται ως πρωταγωνιστές.

Ταλέντο

Δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα η Γαλλία. Εχει πολύ ταλέντο, αλλά προτιμά να βασίζεται στην εργατικότητά της: ίσως οι Γάλλοι, που κουβαλάνε στο ποδόσφαιρο διάφορες θεαματικές αποτυχίες, να έχουν καταλάβει ότι η δουλειά είναι σημαντικότερη από το ταλέντο –ίσως να είναι και σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Το είπε κι ο Τιερί Ανρί, συμπαίκτης κάποτε του Ντεσάν και πλέον βοηθός προπονητή στην Εθνική Βελγίου. «Πριν από τον αγώνα θα αγκαλιάσω τον Ντιντιέ και θα του ευχηθώ καλή τύχη» είπε. «Και μετά θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσει το Βέλγιο γιατί η δουλειά είναι πάνω από όλα» πρόσθεσε. Κι ο Ντεσάν θα συμφωνούσε μαζί του.

VAR

Στο μεταξύ το VAR αλλάζει το ποδόσφαιρο πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούσα να φανταστώ –και δεν αναφέρομαι στη χρήση του από τους διαιτητές, αλλά στο ίδιο το παιχνίδι. Ανάμεσα στα πολλά που κάνουν το ποδόσφαιρο συναρπαστικό, υπάρχει και η γρήγορη προσαρμοστικότητα όλων των εμπλεκομένων στην όποια εξέλιξή του. Ακόμα και οι αλλαγές των κανονισμών ή η αλλαγή του βάρους της μπάλας δημιουργούν νέα δεδομένα κι όποιος πρώτος το καταλάβει έχει αβαντάζ. Οταν άλλαξε ο κανονισμός για το οφσάιντ, προέκυψαν οι σέντερ φορ τύπου Ιντζάγκι, κάτι γρήγοροι τύποι που έπαιζαν στην ίδια ευθεία με τους αμυντικούς, προσπαθώντας να ξεγελάσουν και τους επόπτες. Οταν απαγορεύτηκε στον τερματοφύλακα να πιάνει την μπάλα με το χέρι σε γύρισμα συμπαίκτη του, οι τερματοφύλακες έπρεπε να μάθουν να παίζουν με τα πόδια. Κι όταν μπήκε στη ζωή μας το VAR, τα τραβήγματα μέσα στην περιοχή σταμάτησαν κι όποιος έχει παίκτες καλούς στο ψηλό παιχνίδι απέκτησε αμέσως μεγάλο αβαντάζ.

Kανόνας

Στη Βραζιλία, τέσσερα χρόνια πριν, από τα προημιτελικά και μετά είχε μπει ένα γκολ με κεφαλιά: εκείνο που είχε πετύχει ο Χούμελς στη νίκη των Γερμανών επί των Γάλλων. Οι Γερμανοί είχαν βάλει επτά γκολ στους Βραζιλιάνους όλα με την μπάλα κάτω, ο Τιάγκο Σίλβα είχε σκοράρει στο ματς Βραζιλία – Κολομβία, έπειτα από ένα χτύπημα κόρνερ, με κοντινό πλασέ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Ρωσία, οι κεφαλιές είναι ο ευκολότερος τρόπος για να σκοράρει κανείς και τα γκολ των στόπερ κανόνας. Εκτός από τον Βαράν και τον Ουμτιτί, σκόραραν ο Βίντα και ο Φερνάντεζ με κεφαλιά στο Κροατία – Ρωσία, ο Μαγκουάιρ (και μετά και ο Ντέλε Αλι) στο ματς της Αγγλίας με τη Σουηδία, ενώ κι ο Ρενάτο Αγκούστο μείωσε με κεφαλιά στο ματς του Βελγίου με τη Βραζιλία! Τίποτα δεν είναι τυχαίο: οι ομάδες κατάλαβαν ότι το VAR δεν επιτρέπει τις λαβές των αμυντικών κι έχει ως συνέπεια η κίνηση του επιτιθέμενου εντός της περιοχής να είναι πλέον ευκολότερη. Ο Ουμτιτί, ο Βαράν, ο Μαγκουάιρ, ο Βίντα βγαίνουν από τα σκριν χωρίς κανείς να τους τραβάει, να τους αγκαλιάζει και να τους εμποδίζει με τα χέρια παίζοντας με την ανοχή του διαιτητή. Και τα γκολ με κεφαλιές πέφτουν βροχή.

Κριστιάνο

Στο μεταξύ, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όλη η Ευρώπη συζητά τη μεταγραφή της χρονιάς –το πέρασμα του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους για 100 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα χρήματα που έχουν πληρωθεί ποτέ για έναν παίκτη 34 χρόνων! Οι Ιταλοί πανηγυρίζουν γιατί για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ένας πραγματικός σουπερστάρ αφήνει την Ισπανία για να πάει στο Καμπιονάτο: υπολογίζεται ότι η μεταγραφή του θα αυξήσει σχεδόν κατά 30% τα συνολικά έσοδα των ιταλικών ομάδων κι όχι απλώς της Γιουβέντους. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που όλοι θέλουν να δουν. Χθες η τιμή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της μετάδοσης του ιταλικού Σούπερ Καπ, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο επίσημο ματς του Κριστιάνο με τη φανέλα της Γιούβε, διπλασιάστηκε, ενώ τα διαρκείας της Γιουβέντους εξαφανίζονται μολονότι είναι 25% ακριβότερα από πέρυσι.

Μπάλα

Η «Ρεπούμπλικα» έγραψε πως «η επιχείρηση Γιουβέντους και η επιχείρηση Ρονάλντο ενώνουν τις δυνάμεις τους». Η ένωση θα βοηθήσει την ανάπτυξη και των δυο. Το τι μπάλα θα παίξει ο Πορτογάλος, υπομονή και θα το δούμε…