Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα αποδυτήρια στην Αρένα του Ροστόβ γυάλιζαν από καθαριότητα και σε έναν πάγκο υπήρχε ένα χαρτάκι πάνω στο οποίο υπήρχε γραμμένη η λέξη ευχαριστώ, στο κυριλλικό αλφάβητο: Спасибо.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν εγκαταλείψει τον χώρο οι απογοητευμένοι ιάπωνες ποδοσφαιριστές που με δραματικό τρόπο αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η πίκρα και η οργή τους δεν αποτέλεσαν δικαιολογίες για να μην πράξουν αυτό που έμαθαν από μικρά παιδιά: να αφήσουν καθαρό τον χώρο που τους παραδόθηκε προς χρήση.

Το ίδιο καθαροί παραδόθηκαν στους ρώσους διοργανωτές και οι χώροι στις εξέδρες όπου είχαν καθίσει οι ιάπωνες φίλαθλοι. Για τους Ιάπωνες το θέμα της καθαριότητας των δημόσιων χώρων είναι ταυτόχρονα παράδοση αλλά και εμμονή. Πρόκειται για ένα καθήκον που έμαθαν να υπηρετούν από τα έξι τους χρόνια, όταν υποχρεώνονται να καθαρίζουν τις αίθουσες όπου κάνουν μάθημα και τους αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούν.

Πρόκειται για ένα καθήκον που συνδέεται, πρώτον με τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον και δεύτερον με τις βαθιές αξίες της αξιοπρέπειας και της τιμής.

Ο καθαρισμός των δημόσιων χώρων που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό και είναι κάτι σύνηθες οι εικόνες να μαζεύουν τα σκουπίδια στα γήπεδα του εξωτερικού, όπου συμμετέχουν ιαπωνικές αποστολές.

Ο Γιούμι Τακάδα, 61 ετών, λέει πως αν οι Ιάπωνες δεν μαζέψουν τα σκουπίδια θα δημιουργήσουν κακή εικόνα για τη χώρα τους.

Το εντυπωσιακό στη Ρωσία είναι πως οι Ιάπωνες δεν μάζευαν μόνο τα δικά τους σκουπίδια αλλά και των άλλων φιλάθλων που κάθονταν δίπλα τους.

«Είναι το ιαπωνικό στυλ. Πάντοτε προσπαθούμε να διατηρούμε τους χώρους καθαρούς», εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής ομοσπονδίας.

Την ίδια συμπεριφορά έχουν βεβαίως οι Ιάπωνες και όταν επισκέπτονται τα πάρκα. Μαζεύουν τα πάντα, και τα αφήνουν καθαρότερα απ’ ό,τι τα βρίσκουν.

Πολιτισμός; Μάλλον κοινός νους τον οποίον όλοι εμείς στερούμαστε.