Η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι η Αγκυρα συνδέει και επισήμως πλέον το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών με εκείνο των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας προκάλεσε αίσθηση. Και είναι φυσικό: μετά την αποκάλυψη, το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται αυτή η υπόθεση γίνεται εντελώς ξεκάθαρο και προσφέρεται για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα των Οκτώ. Θα συνεχίσει να πιέζει και να εκβιάζει με κύριο μοχλό πίεσης και εκβιασμού τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Το δεύτερο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι η επιμονή της Αγκυρας εδράζεται σε κάποιον βαθμό στις υποσχέσεις που υποστηρίζει ότι έλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ περί άμεσης παράδοσης των Οκτώ στην Τουρκία –ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προσέθεσε χθες στο κάδρο και τον έλληνα ομόλογό του εκτός από τον Πρωθυπουργό.

Προκύπτει εξ αυτού ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα εξαιρετικά επιπόλαια. Επιπόλαια επειδή δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο για να αποτρέψει να πέσουν θύματα πιέσεων και εκβιασμών μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπόλαια επειδή υποβάθμισε τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών ως ασήμαντο και προσωρινό γεγονός. Και επιπόλαια επειδή έκτοτε δεν ακολουθεί μια πολιτική βάσει σχεδίου, αλλά κάτι που θυμίζει περισσότερο διπλωματία καφενείου.

Αλλά η επιπολαιότητα πληρώνεται. Και το τίμημα καταβάλλουν δυστυχώς οι δύο στρατιωτικοί, για τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συμπληρώνουν σήμερα 128 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καν κατηγορία.