Τι ζητούσε ο Μοσκοβισί στην Αθήνα; Ο,τι συνήθως ζητάει κι η αλεπού στο παζάρι. Ή ό,τι επεδίωκε και ο αλήστου μνήμης Αλμούνια, όταν βολτάριζε με τον Κώστα Καραμανλή αβαντάροντάς τον, την εποχή που το πελατειακό κράτος φαινόταν ότι όπου να ‘ναι οδηγεί το σύστημα σε κρασάρισμα.

Ο Μοσκοβισί έκανε στην Ελλάδα ό,τι κάνει και μεγάλη μερίδα τού, γαλλικού κυρίως, Τύπου: προσπάθησε να βοηθήσει να καταπιούμε αμάσητο το νέο παραμύθι του Αλέξη Τσίπρα. Οτι, δηλαδή, οσονούπω πάμε σε αυτό που αποκαλείται «καθαρή έξοδος» –επαυξημένο, μάλιστα, με έναν γριφώδη χρησμό ότι, πιθανόν, ενδεχομένως, ίσως να μη χρειαστεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να κόψει τις συντάξεις, κόψιμο το οποίο έχει συνομολογήσει, υπογράψει και ψηφίσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν θέλαμε να το πούμε με μια γνωστή μεταφορά, ο επίτροπος έφερε στο πόπολο φρέσκο σανό. Δεν μας έφταναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με πολιτικά, αποκτήσαμε και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξωτερικού.

Γιατί τα κάνει αυτά ο Μοσκοβισί; Επειδή τρεις σκασίλες έχει για τη γαλάζια μας χώρα, από τη στιγμή που θα αρχίσει να τρέχει το νέο πρόγραμμα Τσίπρα – Τσακαλώτου. Εμείς θα λουστούμε τις επιπτώσεις τού, επί της ουσίας, τέταρτου Μνημονίου, που θα ισχύει μετά τον Αύγουστο –του Μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση. Ο Μοσκοβισί, πιθανόν θεωρώντας ότι αυτό θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην Ελλάδα, επείγεται να ενσωματώσει τον Τσίπρα στην ευρωπαϊκή ελίτ. Οσο εκείνος θα χαριεντίζεται στα σαλόνια, οι Ελληνες ας ιδρώνουν στα αλώνια της άγονης αναμέτρησης με τις μόνιμες δυσπραγίες του ελληνικού κράτους.

Δικαίως, άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυστηρός με τον επίτροπο. Αυστηρός ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χθεσινή συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84. Ο έμπειρος πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ως υπουργός Οικονομικών είχε συνεργαστεί με τον Πιερ Μοσκοβισί, εκτιμά ότι η θεώρηση του επιτρόπου δημιουργεί πρόβλημα, γι’ αυτό και ζητά από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να υπολογίσει «εάν η Επιτροπή έχει μέσα στις αρμοδιότητές της την ενθάρρυνση και την τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη-μέλη ή αν αποστολή της είναι να ανακόπτει αυτά τα φαινόμενα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτάται αν η Κομισιόν θα ενθαρρύνει «τη συνέχιση των ψεμάτων, των ασαφειών και των κινδύνων του λαϊκισμού», τουτέστιν αν θα δρα ως θεσμική προστάτις των κοινοτικών συμφερόντων και της χώρας μας και όχι ως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξωτερικού. Σκληρός; Νομίζω δίκαιος.