Το χαμένο όνειρο του Γουέμπλεϊ και το φάντασμα εκείνου του τελικού θα πλανάται σήμερα πάνω από το γήπεδο της Σαμάρα για τους Βραζιάνους που ελπίζουν να ξορκίσουν το κακό κόντρα στο Μεξικό (17.00, ΕΤ1).

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 που διοργάνωσαν οι Βρετανοί ήταν από τους καλύτερους στην Ιστορία, αν και σε ένα event τα έκαναν θάλασσα, καθώς υποτίμησαν την σπουδαιότητα του γεγονότος και είχαν αφήσει τον τελικό ποδοσφαίρου του ολυμπιακού τουρνουά εκτός υψηλής ζήτησης, χωρίς να βγάλουν τα σχετικά εισιτήρια για τους δημοσιογράφους (που σε συνδυασμό με τη διαπίστευση, τους επιτρέπουν να μπουν σε αυτά τα high demand γεγονότα).

Η κατάρα έμεινε

Εκείνο το απόγευμα της 12ης Αυγούστου 2012, έπεσε ξύλο έξω από το στάδιο του Γουέμπλεϊ, καθώς οι Βρετανοί βλέποντας τον (δημοσιογραφικό) κόσμο να έρχεται κατά μιλιούνια, αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να εφαρμόσουν το κλασικό τους «First come first serve», δηλαδή να εξυπηρετηθούν οι πρώτοι 700-800 δημοσιογράφοι που θα έφταναν στο φημισμένο στάδιο.

Δεν είχαν φανταστεί ότι ένας τελικός ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου θα είχε τέτοια ζήτηση από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους. Μάλιστα, τους 86.162 θεατές που βρέθηκαν σε εκείνον τον τελικό Μεξικού – Βραζιλίας (2-1) δεν τους μάζεψε όχι μόνο κανένα άλλο αθλητικό γεγονός στην πόλη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ούτε καν η τελετή έναρξης!

Η Βραζιλία με τον Νεϊμάρ, τον Μαρτσέλο και τον Τιάγκο Σίλβα μεταξύ άλλων στη σύνθεσή της (είναι βασικά και αναντικατάστατα μέλη στη σημερινή ομάδα) προσπαθούσε να σπάσει την κατάρα που την ήθελε να μην έχει πάρει ποτέ το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μάλιστα οι Μαρτσέλο και Τιάγκο Σίλβα ήταν στην κατηγορία των τριών αθλητών άνω των 23 ετών που επιτρέπεται να έχει κάθε ολυμπιακή ομάδα στη διοργάνωση. Τόση βαρύτητα έδιναν οι Βραζιλιάνοι σε αυτό το χρυσό μετάλλιο.

Το Μεξικό έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην Ιστορία του αθλητισμού και με τα δύο γκολ του Ορίμπε Περάλτα (επίσης άνω των 23 ετών τότε) επικράτησε με 2-1 της Βραζιλίας και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ο Περάλτα είναι στην αποστολή του Μεξικού στη Ρωσία!

Τετραετής υπομονή

Οι Βραζιλιάνοι έπρεπε να περιμένουν τέσσερα χρόνια και άξιζε τον κόπο, γιατί στο Μαρακανά όπου οι Γερμανοί είχαν σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 (αφού πρώτα είχαν ισοπεδώσει με 7-1 τους Βραζιλιάνους στον ημιτελικό) η Σελεσάο κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της στο ποδόσφαιρο νικώντας τους Γερμανούς στα πέναλτι με τον Νεϊμάρ (μεγάλο απόντα του ημιτελικού πριν από δύο χρόνια) να ευστοχεί στο κρίσιμο πέναλτι που έκρινε τον νικητή του ολυμπιακού τουρνουά του 2016 στο Ρίο!

Το φάντασμα όμως του Μεξικού τρομάζει ακόμα τους Βραζιλιάνους, που αν απόψε συνεχίσουν την παράδοση που έχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τους μαχητές αντιπάλους τους, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Διότι μπορεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στο Κόπα Αμέρικα (το 2007 οι Μεξικάνοι είχαν σοκάρει τη Βραζιλία νικώντας τη με 2-0 με το πρώτο γκολ να το πετυχαίνει ο άσος του Ολυμπιακού Νέρι Καστίγιο) να έχουν κάνει ζημιά στους Βραζιλιάνους, στο Μουντιάλ όμως ακόμα ψάχνουν το παρθενικό τους γκολ απέναντί τους.

Μάλιστα το 2014 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας είχαν πάρει τη μοναδική τους ισοπαλία (0-0 στον όμιλο), ενώ στις παλαιότερες διοργανώσεις μάζευαν με το τσουβάλι τα γκολ (4-0 το 1950, 5-0 το 1954 και 2-0 το 1962).

Οι Βραζιλιάνοι που δεν έχουν χάσει ποτέ σε Μουντιάλ από ομάδα της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Μαρτσέλο τουλάχιστον στην αρχική σύνθεση (θα ξεκινήσει ο Φελίπε Λουίς), ενώ οι Μεξικάνοι έχουν χτυπηθεί από επιδημία γρίπης και ο τεχνικός τους Οσάριο (προσεβλήθη και αυτός) είχε πρόβλημα στις προπονήσεις.

«Καίνε» οι κίτρινες κάρτες

Σοβαρός πονοκέφαλος για τον Τιτί – σε περίπτωση βέβαια που προκριθεί η Βραζιλία – αποτελούν οι κίτρινες κάρτες που έχουν ήδη οι Κασεμίρο, Νεϊμάρ και Κουτίνιο, καθώς όποιος από τους τρεις βασικούς παίκτες της Σελεσάο δεχτεί κάρτα χάνει τον προημιτελικό