«Η πιο ωραία πονηριά του διαβόλου είναι να μας πείσει ότι δεν υπάρχει» –και το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατά τη χθεσινή προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) μπορεί να έπειθε, αν δεν συνοδευόταν από μια σχεδόν υβριστική επίθεση προς τη Φώφη Γεννηματά. Yπονομεύοντας το Κίνημα Αλλαγής, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, έκανε λόγο για «αποτυχημένους διαχειριστές του παρελθόντος» και «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού», αποτελούμενο από την Γεννηματά και τον Μητσοτάκη.

«Δημαγωγούν προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον». Η αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους. «Ο κ. Τσίπρας όταν μιλά για λαϊκισμό δεν έχει παρά να κοιτάξει τον καθρέφτη του. Οταν μιλά για εθνικισμό δεν έχει παρά να κοιτάξει δίπλα του, τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο» αναφέρουν. «Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής».

Υπενθύμισαν, μάλιστα, ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση από τη μια να κάνει λόγο για «αποτυχημένους διαχειριστές» και από την άλλη να εξαίρει τη σημασία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η οποία υπεγράφη από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα, εξηγούν, της πολιτικής διγλωσσίας της κυβέρνησης. «Με την υπογραφή σας κ. Τσίπρα, ο Ζάεφ καυχιέται για διεθνώς αναγνωρισμένη μακεδονική εθνική ταυτότητα. Ανοίξατε νέους λογαριασμούς, δεν κλείσατε παλιούς» ήταν η προσωπική απάντηση της Γεννηματά. Η διάσταση απόψεων μεταξύ ΚΙΝΑΛ και PES είχε γίνει γνωστή μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γεννηματά με τον Σεργκέι Στάνισεφ. Πληροφορίες αναφέρουν πως, κατά τη διάρκειά της συζήτησής τους, η Γεννηματά είχε αναφέρει στον πρόεδρο του PES πως σε καμία στιγμή της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την αντιπολίτευση ούτε επεδίωξε συνεννόηση. Ο Στάνισεφ φέρεται να συμμερίστηκε τους προβληματισμούς της, τονίζοντας πως αν ο ίδιος ήταν στη θέση του έλληνα Πρωθυπουργού, θα δρούσε διαφορετικά. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Στάνισεφ ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης τους υπολοίπους, ενώ παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς δεν σχολίασε την απουσία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.