Εντυπωσιακά πλάνα από την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 6» έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου μέσα από ένα 6λεπτο βίντεο.

Η άσκηση ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο επί Αιγυπτιακού εδάφους με ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αλεξάνδρειας και εντός του FIR Καΐρου και ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 29 Ιουνίου.

Στο βίντεο παρουσιάζονται πολλές από τις δραστηριότητες της άσκησης όπως η ανακατάληψη ενός πλοίου στο οποίο είχε σημειωθεί πειρατεία, βολές και πτήσεις μαχητικών αλλά και αποβατικά σενάρια με αμφίβια αποβατικά σκάφη. Μάλιστα σε αρκετά πλάνα μπορεί να δει κανείς μεταξύ άλλων, τα ελληνικά F-16, τις φρεγάτες και τα ελικόπτερα που πήραν μέρος στην άσκηση.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο (μία στην Ελλάδα και μία στην Αίγυπτο) στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή δε ήταν η 6η άσκηση κατά σειρά. Μάλιστα, για πρώτη φορά συμμετείχαν στη «Μέδουσα» και κυπριακές δυνάμεις. Έτσι, το τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εδώ και λίγο καιρό πήρε και στρατιωτική μορφή.

Σημειώνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου επεσήμαναν αυτές τις ημέρες πως η άσκηση είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Αλλά και το ελληνικό Πεντάγωνο δίνει μεγάλο βάρος στην άσκηση καθώς θεωρεί ότι ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και προσθέτει πως με την υλοποίησή της οικοδομείται μία ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ποιες ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση:

-2 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.

-1 Υποβρύχιο.

-8 Αεροσκάφη F-16 (εκ των οποίων 1 τετράδα θα μετασταθμεύσει και θα επιχειρεί από αεροπορική βάση της Αιγύπτου).

-1 Αεροσκάφος C-130.

-1 Αεροσκάφος AWACS.

-1 Ελικόπτερο CHINOOK.

-2 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.