Η Τουρκία μετά και τις τελευταίες διπλές εκλογές μπαίνει σε μία βαθιά σκοτεινή περίοδο. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για δημοκρατία και δικαιοσύνη στην Τουρκία. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, η χώρα θα διοικείται από έναν Σουλτάνο, όπως γινόταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ολες οι εξουσίες είναι πλέον συγκεντρωμένες στα χέρια ενός ανθρώπου. Με λίγα λόγια η Τουρκία έπαψε πλέον να είναι μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, καθώς επίσης και μία δημοκρατία με χαρακτηριστικά κοσμικού κράτους. Είναι το καθεστώς της εξουσίας ενός ανδρός, του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανακοίνωσαν τη νίκη τους πριν γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθησαν την ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει και στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος. Χειραγώγησαν τα αποτελέσματα, την κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων και άσκησαν πίεση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με δηλώσεις υποψηφίων της αντιπολίτευσης, υφάρπαξαν ψήφους και προχώρησαν σε εντονότατη χειραγώγηση.

Η δική μου αντίληψη είναι ότι ο Ερντογάν δεν κέρδισε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, αλλά κανείς δεν το ανακοίνωσε δημόσια, γιατί υπήρχαν απειλές, παζάρια, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο παρασκήνιο το βράδυ της Κυριακής. Ολοι περίμεναν μία δήλωση από τον Ιντζέ, τον Κιλιτσντάρογλου, το CHP και την Ακσενέρ, αλλά όλοι ηττήθηκαν και παρέμειναν σιωπηλοί.

Ο Ερντογάν και η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κέρδισαν τις εκλογές που διεξήχθησαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με φοβερή καταπίεση, δημαγωγία, απειλές και σε συνθήκες ανισότητας.

Η φυλάκιση του Ντεμιρτάς δεν κατέστη δυνατό να γίνει εμπόδιο για την είσοδο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στη Βουλή. Επιχείρησαν να χειραγωγήσουν το αποτέλεσμα όμως εκατομμύρια άνθρωποι, η πλειοψηφία στην Τουρκία εξακολουθεί να θέλει ελευθερία, δημοκρατία και ειρήνη. Ο λαός της Τουρκίας είναι αποφασισμένος να παλέψει για τη δημοκρατία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη νίκη του, αλλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να κυριαρχεί στην Τουρκία. Εχει χάσει την υποστήριξη του λαού. Το καθεστώς του δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πιστεύω ότι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί άνθρωποι της Τουρκίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και τελικά θα κερδίσουν.

Ο δρ Αμπντουλάχ Κόρκμαζχαν είναι τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός και συνιδρυτής της Αριστερής Κίνησης