Βραζιλία – Ισπανία από 5,75, Γερμανία 8, Βέλγιο 9, Γαλλία 9,5, Αγγλία 11,5, Κροατία 16. Αυτές ήταν οι χθεσινές αποδόσεις για κατάκτηση του Μουντιάλ. Σε σχέση με τις αρχικές, Βραζιλία – Ισπανία παραμένουν πρώτα φαβορί ανεβάζοντας έστω και λίγο τις αποδόσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γερμανία (στο ημίχρονο με τη Σουηδία, που έχανε 0-1, η απόδοσή της είχε εκτοξευθεί στο 17). Από κει και πέρα ακολουθούν τα αουτσάιντερ με σαφώς πεσμένες τιμές σε σχέση με τις αρχικές. Αυτή που εύλογα έχει καταποντισθεί, ανεβάζοντας την απόδοσή της στο 23, είναι η Αργεντινή. Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση ήταν τέταρτο φαβορί με απόδοση 9-10. Κι ο (άσφαιρος μέχρι τώρα) Μέσι πρώτο φαβορί για πρώτος σκόρερ, με τον Νεϊμάρ του ενός γκολ δεύτερο. Σήμερα, πρώτο φαβορί με απόδοση 2,75 είναι ο Χάρι Κέιν. Τώρα που έχεις δει τις ομάδες από δύο και τρεις φορές, πού θα έβαζες τα λεφτά σου;

Σκαμπανεβάσματα

Η ερώτηση είναι καθαρά ρητορική. Οποιος επιμένει να παίζει στοίχημα σε Μουντιάλ, το μόνο που θα καταφέρει είναι να βρει τον μπελά του. Τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων είναι τα πλέον απρόβλεπτα. Η αναφορά στα σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων γίνεται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να αναδείξει το απρόβλεπτο, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο και σ’ αυτό το Μουντιάλ. Κατ’ αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι παρακολουθούμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Κανένα φαβορί δεν σε φοβίζει, αλλά κανένα δεν μπορείς να ξεγράψεις. Σ’ ένα Μουντιάλ που όλο και περισσότεροι έχουν δικαίωμα στην ελπίδα. Αν όχι να σηκώσουν το χρυσό αγαλματάκι, να προχωρήσουν στη διοργάνωση. Στις οκτώ ομάδες που προαναφέραμε, μπορούμε να προσθέσουμε την Ουρουγουάη και το Μεξικό. Οταν το Μεξικό έχει κερδίσει τη Γερμανία, ποιον θα φοβηθεί στα νοκάουτ; Η Ουρουγουάη μετά το εντυπωσιακό 3-0 επί της διοργανώτριας Ρωσίας μπαίνει με άλλη ψυχολογία στη φάση των 16.

Για πρώτη φορά ίσως βλέπουμε ένα Μουντιάλ με μεγάλη ποικιλία. Με την Αγγλία να έχει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομάδα. Καμιά σχέση με τα άτακτα μπουλούκια των προηγούμενων διοργανώσεων. Στην ομάδα έχουν περάσει η τακτική ισορροπία των Σίτι – Γιουνάιτεντ και η μαχητικότητα της Τότεναμ. Υπάρχει ταλέντο, υπάρχει ενθουσιασμός, υπάρχει πλέον και αυτοπεποίθηση. Αν μιλάμε για ταλέντο, εκεί που περισσεύει είναι στη Γαλλία. Ακόμα δείχνουν σφιγμένοι, αλλά αν λυθούν στα νοκάουτ έχουν τις δυνατότητες να φτάσουν ώς το τέρμα. Προσθέτοντας Βέλγιο και Κροατία, έχουμε μία τετράδα που μπορεί να κοντράρει με αξιώσεις τα τρία μεγάλα φαβορί, Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία. Αν μάλιστα σταυρώσουν στους 16 Βραζιλία – Γερμανία, όπως είναι το πλέον πιθανό σενάριο, ο ένας από τους δύο γυρίζει άρον άρον πίσω. Αρχίζοντας λοιπόν από χθες, τα «χάνει-βγαίνει» και ενόψει των νοκάουτ, μέρα με τη μέρα η διοργάνωση θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πολυβόλα

Δεν είναι εύκολο στις δύο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων να γίνουν μεγάλα παιχνίδια. Οι ομάδες είναι σφιγμένες και επιφυλακτικές. Κι όμως. Είδαμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να επιβεβαιώνει ότι είναι ο Νο 1 σκόρερ στον πλανήτη. Είδαμε το Μεξικό να ξεχαρβαλώνει την ποδοσφαιρική μηχανή της Γερμανίας. Είδαμε την Κροατία του Μόντριτς να κάνει μία μπουκιά την Αργεντινή του Μέσι. Είδαμε τους Κοσοβάρους της Ελβετίας να φρακάρουν τη Βραζιλία και να κάνουν την ανατροπή με τη Σερβία. Είδαμε Αγγλία – Βέλγιο να σκοράρουν σαν πολυβόλα κι έναν Χάρι Κέιν να βγάζει φωτιές. Είδαμε τον Κρόος στο 95′ με τη Σουηδία να επιβεβαιώνει τον Λίνεκερ ότι στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί. Είδαμε το πλούσιο θέαμα στο 2-2 Ιαπωνίας και Σενεγάλης. Κι είναι δεδομένο, όσο προχωράει η διοργάνωση, ότι τα καλύτερα έρχονται.