Τον δρόμο της προχειρότητας συνεχίζει να διανύει το υπουργείο Υγείας, καθώς επιχειρεί με λύσεις-«μπαλώματα» να φρενάρει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λειτουργία της ΩΡΛ Κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία η οποία απειλείται με λουκέτο εξαιτίας της μαζικής συνταξιοδότησης των γιατρών. Το ίδιο μονοπάτι όμως ακολουθούν οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους και σε ό,τι αφορά την ίδρυση των δομών του νέου πρωτοβάθμιου συστήματος, καθώς η προσπάθεια στελέχωσής τους παραπέμπει στο γεφύρι της Αρτας.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές αρρυθμίες που καταγράφονται στην ΩΡΛ Κλινική του Αγία Σοφία, έχει ληφθεί απόφαση μετακίνησης ενός γιατρού από την αντίστοιχη κλινική του Παίδων Πεντέλης, υποστηρίζοντας έστω και στοιχειωδώς τη λειτουργία της. Πρόκειται εντούτοις για πρόβλημα που δεν προέκυψε ξαφνικά: Ηδη από το 2016 ο διευθυντής της κλινικής είχε επικοινωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποιώντας για το κενό που θα προκύψει, χωρίς όμως να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.
Στον «αέρα». Εν τω μεταξύ, παράταση έως τις 2 Ιουλίου έλαβε η προκήρυξη 953 θέσεων οικογενειακών γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έληγε την επόμενη Παρασκευή. Το ενδιαφέρον των γιατρών φαίνεται ότι είναι και πάλι αναιμικό με βασικό αντεπιχείρημα τις χαμηλές αμοιβές. Και παρά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί αύξησης των μηνιαίων απολαβών στα 1.800-2.000 ευρώ, η ιατρική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική.
Υπενθυμίζεται δε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει  με 780 επικουρικούς  γιατρούς, οι οποίοι παρόλο που καλύπτουν νευραλγικές θέσεις στα νοσοκομεία βρίσκονται στον «αέρα».