Ως ημέρα «απελευθέρωσης» επιθυμούν να υποδεχτούν τη σημερινή ημέρα στο Μαξίμου, καθώς με μια καλή απόφαση στο Eurogroup για το χρέος, o Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο θα φορέσει γραβάτα, αλλά θα κάνει λόγο για απεγκλωβισμό της χώρας από τα οκταετή δεσμά του Μνημονίου.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει να περιμένει σημαντικές αποφάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης, ελπίζοντας ότι θα κατορθώσει να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις αποδοκιμασίες εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και προς αυτή την κατεύθυνση είναι έτοιμος ακόμα και με διάγγελμα –αν η απόφαση του Eurogroup το επιτρέψει –να μιλήσει για την αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας.

Προσδοκίες. Χαρακτηριστικές των προσδοκιών που υπάρχουν στην Αθήνα ήταν οι αναφορές που έκανε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο τουΙδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο (ενημερωτική σύσκεψη για τον σχεδιασμό των έργων στον τομέα της Υγείας που έχει αναλάβει το Ιδρυμα). «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει σήμερα «μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα».

Οι θετικές προσδοκίες έχουν τροφοδοτηθεί και από τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που γίνονται τα τελευταία 24ωρα καθώς –αν και δεν ανακοινώνεται –τα τηλέφωνα στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν πάρει φωτιά. Ενδεικτική της ελληνικής αισιοδοξίας ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται ενώπιον «μιας ουσιαστικής λύσης που θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη καταγεγραμμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε ως αποδεκτό κριτήριο της συζήτησης για το χρέος το «κατά πόσο η απόφαση θα είναι πειστική για τις αγορές, ώστε να εμπεδώσει το αξιόχρεο της χώρας».