Τα καλά λόγια, τελευταία, περισσεύουν. Η καγκελάριος της Γερμανίας περιμένει από το σημερινό Eurogroup να κάνει «το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Μετά, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν βγει από το πρόγραμμα» είχε τονίσει η Ανγκελα Μέρκελ στις κοινές της δηλώσεις με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη. Την αισιοδοξία τής καγκελαρίου συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, εξήγησε χθες εκπρόσωπός του στο Βερολίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν πάντα συγκρατημένο, τώρα δεν φείδεται επαίνων προς την Αθήνα. «Πρόκειται για επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, καθώς υπάρχουν πλεονάσματα και ανάπτυξη της οικονομίας» σημείωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου. Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά για τις θέσεις με τις οποίες πηγαίνει ο Σολτς στο σημερινό Eurogroup για τα κρίσιμα ζητήματα που θα κριθούν με το τέλος του τρίτου Μνημονίου: την ελάφρυνση του χρέους, τον μηχανισμό μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας, τον ρόλο του ΔΝΤ.

Σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ», η γερμανίδα εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι «υπάρχουν οι αποφάσεις του Eurogroup το 2016 και το 2017 που περιγράφουν την εργαλειοθήκη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν μετά το τέλος ενός προγράμματος σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και άλλους θεσμούς».

Η εργαλειοθήκη για το χρέος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμήκυνση αποπληρωμής και επιστροφή κερδών ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αλλά ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δεν φημίζεται για τη γενναιοδωρία του. Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένθερμος υποστηρικτής της γραμμής μηδενικών ελλειμμάτων που ακολουθούσε και ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» προεξόφλησε ότι «το σημερινό Eurogroup θα απογοητεύσει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο». Διότι ο σφιχτοχέρης Ολαφ Σολτς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το εύρος της επιμήκυνσης που θα αποφασιστεί για τα 130,9 δισ. ευρώ του δεύτερου ελληνικού Μνημονίου. Η αποπληρωμή τους έχει επιμηκυνθεί μέχρι το 2056, δόσεις και τόκους θα αρχίσει να πληρώνει η Ελλάδα από το 2023. Η αρχική πρόταση για επιμήκυνση μιας ακόμη 15ετίας έχει αποσυρθεί μετά το φρένο της Γερμανίας, η οποία στο ζήτημα αυτό δεν είναι μόνη της, γράφει η «Χάντελσμπλατ», επικαλούμενη ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. «Υπάρχει ένα όριο στην επιμήκυνση, ώστε το χρέος να μπορεί να εξοφλείται σε μία γενιά» εξηγούσε στα «ΝΕΑ» ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Μπούντεσταγκ. «Από εκεί και πέρα στην ουσία είναι διαγραφή χρέους».

Λιγότερο έως καθόλου προβληματικά είναι τα υπόλοιπα εργαλεία ελάφρυνσης της Ελλάδας. Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα συνδέεται με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τη μεταρρυθμιστική πορεία και θα πιάνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, η Ελλάδα θα έχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας ώστε να έχει ρευστότητα, αν χρειαστεί, έως δύο χρόνια, χωρίς την έκδοση ομολόγων.

Συμφωνημένος είναι και ο αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας. Οι έλεγχοι θα γίνονται ανά τρίμηνο. Στις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι γίνονταν ανά εξάμηνο.