Δεν έχουν καταγγείλει ακόμη τους πατριδοκάπηλους, τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους εθνικιστές και τους τουρκοφάγους που κάνουν εξωτερική πολιτική στην πλάτη της χώρας. Αρκεί όμως να ακούσει κανείς την Ελενα Κουντουρά να μιλάει για «ακραίες μειοψηφίες» για να καταλάβει ότι οι εναπομείναντες ΑΝΕΛ θα το κάνουν. Και θα το κάνουν αφού καταγγείλουν στο μεταξύ τους αντιμνημονιακούς και –γιατί όχι; –τους ψεκασμένους.

Ενδεχομένως κανένα άλλο κόμμα στο παρελθόν δεν έχει γίνει αποδέκτης της ίδιας ακριβώς παράνοιας από την οποία γεννήθηκε κάποτε το ίδιο. Σε κάθε «προδότη» των ΑΝΕΛ, από τον Καμμένο που τον στόλισε ο Μίκης Θεοδωράκης ώς την Κουντουρά που περιποιήθηκαν οι «ακραίοι» των Χανίων, αντιστοιχούν χιλιάδες «προδότες», «Κουίσλινγκ» και «γερμανοτσολιάδες» που έδειχναν με το δάχτυλο ο Καμμένος και η Κουντουρά την εποχή των Μνημονίων. Πριν στηθούν οι «ακραίοι» απέναντι από την «εθνοπροδότρια» Κουντουρά, είχε προλάβει να σταθεί η ίδια απέναντι από την εξέδρα των «εθνοπροδοτών» επισήμων που παρακολουθούσαν τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ΑΝΕΛ δεν εξέθρεψαν το τέρας που τώρα πάει να τους κατασπαράξει. Ηταν οι ίδιοι το τέρας –κι αυτή είναι η βασική διαφορά τους από τους συριζαίους. Δεν καβάλησαν το κύμα του εθνικιστικού λαϊκισμού, ήταν οι ίδιοι το κύμα. Οι ακραίοι δεν είναι παρά ο παλιός τους εαυτός. Εκείνος, που όταν είναι μακριά από την εξουσία, βλέπει παντού προδότες, ανακαλύπτει συνωμοσίες, καταγγέλλει σκοτεινά σχέδια, αφελληνισμούς, αλώσεις από ξένα κέντρα. Για να ανακαλύψει, όταν την κατακτά, ότι ανάμεσά μας κυκλοφορούν ακραίοι. Και δεν προσφέρονται καν για θεματικό τουρισμό.