Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί ήταν αυτοί που έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο την πρώτη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το πρόγραμμα θέλησε να παίξουν αντιμέτωποι στην πρεμιέρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χαρεί ο κόσμος μια γεμάτη ισοπαλία με 3-3. Αν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι δυο ομάδες είχαν ανάλογη απόδοση με άλλους αντιπάλους, θα κέρδιζαν όποιος κι αν ήταν απέναντί τους. Σήμερα θα δούμε αν η καλή τους απόδοση είχε να κάνει αληθινά με αρετές ή ήταν αποτέλεσμα μιας αντίδρασης σε πολλά που είχαν προηγηθεί. Αυτό είναι και το ωραίο μυστήριο της ημέρας και κάνει ιδιαίτερα σημαντικά δυο ματς που μοιάζουν κομμάτι αδιάφορα. Κανείς δεν περιμένει ότι το φλύαρο Μαρόκο θα σταματήσει τους Πορτογάλους και φυσικά ουδείς ελπίζει ότι το Ιράν θα κερδίσει τους Ισπανούς και θα τους βάλει σε περιπέτειες. Αλλά μετά το 3-3 μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που είδαμε στην πρεμιέρα τους, το δεύτερό τους βήμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Λοπετέγκι

Οι Ισπανοί ήταν εξαιρετικοί στο ματς με την Πορτογαλία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έχασαν τον προπονητή τους δυο μέρες πριν την πρεμιέρα τους. Ο Βάσκος Ζουλέν Λοπετέγκι, που προτίμησε την Ρεάλ από την Εθνική, άφησε πίσω του μια καλοκουρδισμένη μηχανή, προκαλώντας ωστόσο μια χωρίς προηγούμενο αναστάτωση. Ο αντικαταστάτης του Φερνάντο Ιέρο, τζένεραλ μάνατζερ της Εθνικής, επιχείρησε αμέσως να δείξει ότι έχει δικές του ιδέες και ότι δεν έχει σκοπό απλά να στείλει στο γήπεδο την ενδεκάδα του προκατόχου του. Αφησε στον πάγκο τρεις παίκτες της «κακής» Ρεάλ που έκλεψε τον Λοπετέγκι (δηλαδή τον Καρμπαχάλ, τον Λούκας Βάσκεζ και τον Ασένσιο), δεν ξεκίνησε τον Τιάγκο Αλκάνταρα, που ήταν ο κινητήριος μοχλός της Εθνικής Ισπανίας τον καιρό του βασκου προπονητή, έβγαλε από το ματς τον Ντιέγκο Κόστα, σκόρερ δυο γκολ, για να χρησιμοποιήσει τον Ασπας –γεγονός που επέτρεψε στους αμυντικούς του Σάντος να πάρουν μέτρα στο γήπεδο. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις πιθανότατα έκαναν την Ισπανία χειρότερη, όμως, από την άλλη, η απόδοση και η αντίδραση των παικτών του υπήρξαν εξαιρετικές. Οι Ισπανοί, που βρέθηκαν να χάνουν μόλις στο 4′, ανέτρεψαν δυο φορές το εις βάρος τους σκορ και προηγήθηκαν με 3-2, μέχρι το τελευταίο λεπτό, όταν ο Ρονάλντο ισοφάρισε.

Πατριωτισμός

Η Εθνική Ισπανίας είναι μια παράξενη ομάδα που αποτελείται από ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν διακρίνονται για τον τεράστιο πατριωτισμό τους. Παλιά η ισπανική τηλεόραση, πριν τα ματς της Εθνικής, έπαιζε σποτάκια με τα οποία ζητούσε από τον κόσμο να υποστηρίξει τους Φούριας Ρόχας –κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο. Θυμάμαι ότι όταν κάποτε η Εθνική Ισπανίας είχε παίξει με την Εθνική μας στη Σαραγόσα, το γήπεδο είχε γεμίσει από παιδάκια που πήγαιναν στο ματς με προσκλήσεις, ενώ η πόλη ήταν απολύτως αδιάφορη για το ματς. Οι επιτυχίες της τετραετίας 2008-2012 άλλαξαν τα πάντα, αλλά κανείς δεν παίρνει όρκο ότι αυτό θα κρατήσει. Οι Καταλανοί συχνά πηγαίνουν στην Εθνική από υποχρέωση, οι Βάσκοι γιατί δεν μπορούν να πουν όχι. Οι καβγάδες όλων αυτών με τους Καστιλιάνους έχουν καταστρέψει πολλές φορές την Εθνική Ισπανίας, που λειτουργεί σωστά μόνο όταν βρίσκονται σε αυτήν ποδοσφαιριστές που μπορεί να γίνουν μια παρέα. Οταν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να δεις τον Πικέ να σηκώνει στον κόσμο το μεσαίο του δάχτυλο στην ανάκρουση του εθνικού (;) ύμνου: το ‘χει κάνει ανενδοίαστα. Μια τέτοια παράξενη ομάδα για να παίξει την μπάλα που μπορεί πρέπει να βρει ένα έξτρα κίνητρο: με την Πορτογαλία αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να δείξουν πως μπορούν και χωρίς τον προπονητή τους –να δούμε αν θα έχουν την ίδια θέληση και απόψε με αντιπάλους τον Μασούντ, τον Ανσαριφάρντ και τον Χατζισαφί.

Κίνητρο

Σε ένα γινάτι βασίστηκε και η Πορτογαλία της πρεμιέρας: στο κίνητρο του Κριστιάνο Ρονάλντο να θυμίσει στον κόσμο και στους Ισπανούς ποιος είναι. Οι Ισπανοί έχουν πικράνει δυο φορές τον Ρονάλντο αποκλείοντας τον ίδιο και την Πορτογαλία του σε μεγάλες διοργανώσεις. Το έκαναν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όταν τον απέκλεισαν στους προημιτελικούς του Μουντιάλ, και τον πίκραναν και δυο χρόνια αργότερα, όταν του στέρησαν τη δυνατότητα να παίξει στον τελικό του πρωταθλήματος Ευρώπης στην Ουκρανία. Στο μυαλό του, ο Ρονάλντο θεωρεί σίγουρα αυτούς τους αποκλεισμούς ως χαμένες ευκαιρίες για να κερδίσει δύο τρόπαια. Με τα τρία γκολ του στην πρεμιέρα θύμισε στους Ισπανούς ποιος είναι: είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο πρωτάθλημά τους, αυτός τον οποίο κυνηγάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες τους για φοροδιαφυγή και που παραμονή του μεταξύ τους αγώνα η ισπανική δικαιοσύνη τιμώρησε ρίχνοντάς του 18,8 εκατ. ευρώ πρόστιμο. Μην ξεχνάτε ότι ο Ρονάλντο διεκδικεί κι ένα καινούργιο συμβόλαιο από τη Ρεάλ. Την περασμένη Παρασκευή θύμισε στη Βασίλισσα ποιος είναι ο καλύτερος. Μόνο που απόψε αντίπαλός του θα είναι το Μαρόκο κι όχι ο Πικέ και ο Ράμος που στην πρεμιέρα ταλαιπώρησε.

Ευκαιρία

Στην πρώτη αγωνιστική του Μουντιάλ τα φαβορί ήταν σαν να έπαιζαν κρυφτούλι μεταξύ τους, σαν κανείς να μην ήθελε να δείξει τις αληθινές αρετές του. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχαμε δει στη Βραζιλία πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, στην πρεμιέρα τους, οι υποψήφιοι πρωταθλητές κόσμου είχαν δείξει όλοι τα δόντια τους. Είχαν κερδίσει χωρίς να ενθουσιάσουν και οι Βραζιλιάνοι (3-1 την Κροατία) και οι Αργεντινοί (2-1 τη Βοσνία), αλλά ο κόσμος όλος είχε μείνει εντυπωσιασμένος από ό,τι είχαν πάθει οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Η Γερμανία είχε κερδίσει την Πορτογαλία με 4-0 –ο Ρονάλντο είχε καταλάβει αμέσως μετά την έναρξη του τουρνουά ότι η ομάδα του μπορούσε λίγα και μάλλον προγραμμάτισε τις διακοπές του νωρίς. Η Ολλανδία είχε σκορπίσει την Ισπανία κερδίζοντας με 5-1, δείχνοντας ότι θα πάει μακριά. Οι Ισπανοί, που είχαν πάει στη Βραζιλία ως πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης, αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Τέσσερα χρόνια μετά, στη Ρωσία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι μεγάλες απογοητεύσεις του βραζιλιάνικου Μουντιάλ, ενθουσίασαν στην πρεμιέρα τους, παρόλο που δεν κέρδισαν: το ισόπαλο μεταξύ τους ματς έδειξε πολλές από τις αρετές τους. Κόντρα στο Μαρόκο και το Ιράν πρέπει να δείξουν και ότι μπορούν να τρομάξουν και τον κόσμο! Δεν το έκαναν ούτε οι Βραζιλιάνοι ούτε οι Αργεντινοί ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Γερμανοί, που ήταν τα μεγάλα φαβορί πριν το τουρνουά αρχίσει. Απόψε η Ισπανία και ο Ρονάλντο θα έχουν την ευκαιρία τους. Για να δούμε τι θα δούμε.