Φωτιές στον κλάδο των ταξί, που προχωρεί και σήμερα σε νέα 24ωρη απεργία, ανάβει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο για πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων οχημάτων με οδηγό στις τουριστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τα νησιά (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας) τα οποία κατά την τουριστική περίοδο (μήνες από Μάιο έως και Αύγουστο) υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκράτησης ορίζεται σε μισή ώρα, αντί τριών ωρών που είναι σήμερα.
Αυτό ουσιαστικά διευκολύνει τη χρήση τέτοιων οχημάτων από εταιρείες τύπου Uber. Οι ιδιοκτήτες των ταξί, αντιδρώντας στη ρύθμιση αυτή, αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε νέα 24ωρη απεργία, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι του κλάδου των ταξί θα συνεδριάσουν το απόγευμα για να καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και των μικρών σχετικά αποστάσεων, της έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς και της άφιξης και παραμονής των τουριστών χωρίς δικό τους μεταφορικό μέσο, οι ανάγκες των συγκεκριμένων νησιών για εσωτερικές μετακινήσεις θα ικανοποιούνται καλύτερα με τον συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς παράλληλα να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των λοιπών μέσων μεταφοράς και μετακίνησης, π.χ. στη δημοτική συγκοινωνία, στον κλάδο των ταξί, στον κλάδο των τουριστικών μεταφορικών μέσων (mini vans)...».