Μία απόφαση του αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να καταστήσει πιο δύσκολη την διαδικασία χορήγησης ασύλου σε παράνομους μετανάστες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή άλλων εγκλημάτων, μπορεί να κλιμακώσει τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης, σχολιάζει το «Politico».

Η απόφαση των 31 σελίδων προδιαγράφει το περιθώριο χορήγησης ασύλου για τα θύματα εγκληματικών πράξεων, ενώ αποκόπτει την πορεία των γυναικών προσφύγων από την Κεντρική Αμερική στις ΗΠΑ.

«Σε γενικές γραμμές, τα αιτήματα από ξένους που σχετίζονται με την εσωτερική βία ή την βία των συμμοριών ή την βία από δράστες που δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση, δεν θα γίνονται αποδεκτά για την χορήγηση ασύλου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέσιονς.

Τα νομικά μέσα, είναι το τελευταίο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ προκειμένου να διώξει τους μετανάστες που δεν διαθέτουν έγγραφα. Στις αρχές Μαΐου, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε ν’ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ομοσπονδιακών διώξεων κατά μεταναστών που έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν χωρισμοί μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών.

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι το αμερικανικό σύστημα ασύλου είναι γεμάτο «παραθυράκια» που προσελκύουν τους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική στις ΗΠΑ. Έτσι, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αναθεωρήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ως προς την αναίρεση της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αποτρέπουν την ταχεία απομάκρυνση χιλιάδων παιδιών και οικογενειών που φτάνουν παράνομα στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ κάθε μήνα.

Από την θέση του, στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Σέσιονς προσπαθεί να κάνει πιο σκληρή τη νομοθεσία που διέπει τα προβλήματα της μετανάστευσης. Ο ίδιος, έχει παρέμβει προσωπικά σε αρκετές περιπτώσεις στο αρμόδιο συμβούλιο εφέσεων (ΒΙΑ) το οποίο ανήκει στην δικαιοδοσία του υπουργείου του.

Υπό την εφαρμογή της νέας νομοθεσία, όσοι αιτούνται άσυλο στις ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αποδείξουν ότι υπάρχει φόβος άσκησης διώξεων εναντίον τους στην χώρα τους, ενώ αυτός ο φόβος θα πρέπει να τεκμηριώνεται από αιτίες που σχετίζονται με την θρησκεία, την φυλή, την εθνότητα, την συμμετοχή σε μια ειδική κοινωνική ομάδα ή έναν πολιτικό οργανισμό.

Παράλληλα, η απόφαση του Σέσιονς απενεργοποιεί απόφαση που είχε λάβει το 2016 το αρμόδιο εφετείο για την χορήγηση ασύλου σε μία γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ που ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα συστηματικής φυσικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην σύζυγό της.