Αν πιστέψει κανείς αρμόδιες πηγές στην Αθήνα και στα Σκόπια, τότε το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republika Severna Makedonija» και στα αγγλικά «Republic of North Macedonia») είναι αυτό στο οποίο κατέληξαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ύστερα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε έπειτα από μακρά αναμονή πολλών ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκαν επιπλοκές της τελευταίας στιγμής που ξεπεράστηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες το απόγευμα αισιόδοξος ότι σήμερα, Τρίτη, έπειτα και από τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει με τον έλληνα ομόλογό του ότι θα μπορέσει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον Ζάεφ, ο οποίος έχει βασίσει την πολιτική του στρατηγική σε μία συμφωνία στο ονοματολογικό η οποία θα απεμπλέξει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του.

Το παρασκήνιο έχει οργιάσει τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των τεχνικών ομάδων των δύο χωρών στην ελληνική πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν προβλήματα (και με ευθύνη της ελληνικής πλευράς) με αποτέλεσμα να απαιτηθούν παρεμβάσεις σε ανώτερο επίπεδο ώστε οι διαπραγματεύσεις και η διαδικασία να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Η επιθυμία των δύο πρωθυπουργών να βρεθεί λύση υπήρξε έκδηλη και αυτό έχει αποσπάσει εγκώμια σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και στο Βερολίνο.

Τα επόμενα βήματα. Ασαφές παρέμενε μέχρι χθες πώς ακριβώς θα διαμορφωνόταν ο οδικός χάρτης για να υλοποιηθεί η erga omnes εφαρμογή του νέου ονόματος και η συναφής με αυτό αλλαγή του Συντάγματος. Θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση, βασιζόμενη και στα όσα προέκυψαν από την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων του 1977, αποδέχεται ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας είναι η «μακεδονική» ως μία από τις νότιες σλαβικές γλώσσες. Παράλληλα, φαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα στο οποίο οι Τσίπρας και Ζάεφ είχαν συμφωνήσει στη συνάντηση στη Σόφια εξακολουθεί να ισχύει. Η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ώστε η Αθήνα να μπορέσει στη συνέχεια να στείλει επιστολές σε ΝΑΤΟ και ΕΕ λέγοντας ότι έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό. Αυτό το επεσήμανε σε χθεσινή του συνέντευξη και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η κύρωση από την ελληνική Βουλή θα γίνει μετά τη διενέργεια δημοψηφίσματος (το φθινόπωρο) στα Σκόπια και την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Η ανακοίνωση. Επίσης, με δεδομένο ότι ο Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ζάεφ μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη για συνομιλίες με οικονομικούς παράγοντες (σ.σ. δεν επιβεβαιώνεται συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ), η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ίσως πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή και μετά, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο, καθώς ο Ζάεφ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί ίσως ματαιώσει το ταξίδι σε περίπτωση οριστικής ανακοίνωσης της συμφωνίας.