«Θα είναι υπεύθυνος προσωπικά ο πρωθυπουργός αν εμφανίσει συμφωνία για τα Σκόπια, χωρίς να έχει τη στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς δηλαδή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Για να το πω απλά: Δεν θα πάει στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας να υπογράψει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Τάδε έφη η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης σήμερα. Η επίσημη κομματική φωνή της πορτ παρόλ αρθρώνει έτσι τη στρατηγική της γαλάζιας παράταξης μέχρι και τις εκλογές. Ανεξαρτήτως θέματος, η ΝΔ προτίθεται να καθιστά υπεύθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό για όλα εκείνα που κριτικάρει την κυβέρνηση.

Και από το νεοδημοκρατικό επιτελείο σκοπεύουν με αυτόν τον τρόπο να προκαλούν – εμμέσως – μια σύγκριση με τον δικό τους αρχηγό. Η μάχη δηλαδή δεν θα είναι απλά ιδεών ή προγράμματος, θα είναι μάχη προσώπων. Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να απαντήσει ο ίδιος στις κατηγορίες του Μαξίμου περί υπονόμευσης της χώρας στο εξωτερικό με την ατάκα «φοράω πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας». Ή η απόφαση του, τη Δευτέρα, να σηκώσει εκείνος το θέμα της ασφάλειας με on camera δήλωση του, που κατέληγε «η ασφάλεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν. Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες: Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω τη νομιμότητα στη χώρα. Ώστε να φέρουμε ξανά την ηρεμία στην καθημερινότητα και την αισιοδοξία σε κάθε Έλληνα πολίτη».