Η Παυλίνα Μποργκέζε, αδελφή του Ναπολέοντα, πόζαρε κάποτε γυμνή για τον ιταλό γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, ο οποίος δημιούργησε ένα ωραίο αισθησιακό άγαλμα. Μια γυμνή πριγκίπισσα στο στούντιο ενός καλλιτέχνη, εκείνη την εποχή, ήταν τεράστιο σκάνδαλο. Οταν ρωτήθηκε «μα πώς μπόρεσες να ποζάρεις γυμνή;», η ωραία Παυλίνα απήντησε με προσποιητή αθωότητα «μα το στούντιο θερμαινόταν». Σκεφθείτε τώρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο Παυλίνας Μποργκέζε. Για την αθέτηση των χωρίς όριο υποσχέσεών της υπάρχει η αθωωτική απάντηση «μα φταίει ο Σόιμπλε, φταίει το Μνημόνιο, φταίει ο Ντράγκι, φταίει το ΔΝΤ». Φταίνε όλοι πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλήθος των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα ήταν όσο και το πλήθος των ακεραίων αριθμών και, παρά το προφανές της αδυναμίας πραγματοποίησής των, οι ψηφοφόροι παρασυρόμενοι από κάποια ακατανόητη δύναμη έδωσαν δύο φορές στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη γυμνή, όπως η ωραία πριγκίπισσα. Τώρα, όμως, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ρίξει κάποιο ρούχο πάνω του, να ντυθεί όπως όπως. Ετσι άρχισαν οι πρώτες μελετημένες διαφημίσεις.

Η διαφήμιση για να πετύχει και για να φέρει δηλαδή πελάτες στο διαφημιζόμενο προϊόν απαιτεί πολλά και συνεχή μηνύματα. Το πρώτο περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Το δεύτερο τραβάει κάπως την προσοχή του καταναλωτή. Το τρίτο πάει καλύτερα κ.τ.λ. Αυτή είναι η παρούσα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχίζει να στέλνει μικρά μηνύματα. Π.χ. η καθαρή έξοδος και το τέλος των Μνημονίων, αναφορές για φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, αναβολή των περικοπών των συντάξεων που πρόκειται να γίνουν το 2019, διαβεβαιώσεις ότι «χασούρα» (συριζική λέξη) θα έχει μόνο η μεσαία τάξη, δηλ. ο ταξικός εχθρός της συριζικής Αριστεράς κ.τ.λ. Ο στόχος αυτών των αναφορών είναι προφανής. Αρχίζει ένας ελαφρύς βομβαρδισμός του ταλαιπωρημένου ψηφοφόρου για να πιστέψει ότι κάτι καλό έχει η κυβέρνηση στο μυαλό της.

Η Παυλίνα Μποργκέζε, γυμνή ή ντυμένη, πέρασε καλά. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και ίσως καλύτερα πέρασε ο συνέταιρος της κυβέρνησης χάρις σε μια απίστευτη εύνοια της τύχης και στην ιδεολογική ανωμαλία του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι περάσαμε άσχημα, πλην, βεβαίως, των παρανόμων που ζουν στον παράδεισο που τους έχει φτιάξει ο υπουργός που μας προστατεύει, ο κ. Τόσκας. Πολλοί, πάνω σε μια κρίση αυτοκριτικής, λένε «καλά να πάθουμε, τους ψηφίσαμε». Σωστά. Και όπως λένε οι πολιτικοί, ο λαός δεν κάνει λάθος. Ο λαός δεν έκανε λάθος, αλλά αμάρτησε δις. Ποτέ δεν ξέρεις, όπως επίσης δεν ξέρω κανένα που να αμάρτησε τρις.

Ο Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών