Τα κιτρινισμένα πια φύλλα φοιτητικών εντύπων παλαιότερων δεκαετιών (όπως τα Φοιτητικά Γράμματα, οι Μήνες και το Ξεκίνημα), που αποκαλύπτουν την καθημερινότητα και τις ανησυχίες των φοιτητών της εποχής, προσκλήσεις σε χορούς φοιτητικών συλλόγων και σπάνιες φωτογραφίες και έγγραφα από το «χθες» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Την ερχόμενη Δευτέρα (11 Ιουνίου) το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ) ανοίγει την συλλογή του προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την αξία των αρχείων.

Το υλικό προέρχεται από δωρεές κυρίως μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και πολιτών, με αποτέλεσμα να καλύπτεται ένα ευρύ χρονολογικό και θεματικό φάσμα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 108) προγραμματίζονται μια ομιλία για τα κτίρια του ΑΠΘ, την ανέγερση του campus και τους ανθρώπους πίσω από αυτό το έργο καθώς και προβολή του αρχειακού υλικού (πληροφορίες elia.org.gr).

Το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά αρχεία της πόλης και ομιλητές στην Ανοιχτή Ημέρα Αρχείων θα είναι ο Χάρης Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και ο Γιώργος Κουμαρίδης, ιστορικός-αρχειονόμος.